Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A brit leszbikusok ingyenes mesterséges megtermékenyítést vehetnek igénybe

Nagy-Britanniában a leszbikus párok és az egyedülálló, 42 év alatti nők is ingyenesen vehetik majd igénybe a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos állami egészségügyi ellátást. Korábban a nőknél 39 év volt a határ. Az új intézkedés következtében évente több ezer nő és meleg pár kap lehetőséget az anyaságra anélkül, hogy 8 ezer fontig terjedő összeget fizessen a különböző magánklinikák részére.

A The Daily Telegraph című brit napilap keddi híre szerint a konzervatív-liberális brit kormány felszólította az angliai és walesi egészségügyi hatóságokat, hogy a meleg párok esetében is finanszírozzák a méhen belüli megtermékenyítést. A Munkáspárt vezette kormány 2008-ban már lépéseket tett azért, hogy az azonos nemű szülők ugyanolyan jogokat élvezhessenek e téren, mint a heteroszexuális párok.

Az új iránymutatás értelmében a klinikáknak nem kell figyelembe venniük a gyermek apa iránti igényét vagy a férfi szülőmodell fontosságát a kezelés megindításakor. A leszbikus pároknak és az egyedülálló nőknek mindössze arról kell tanúbizonyságot tenniük, hogy képesek ellátni szülői feladataikat.

A hivatalos statisztikák szerint 2007-ben még csak 178, 2010-ben azonban már 417 leszbikus pár fizetett magánúton a mesterséges megtermékenyítésért. Mivel a sikeres eljárásra kevés az esély - egy 38 éves nő esetében általában 20 százalék - a párok több tízezer fontot is költhetnek a kezelésre.

Melegjogi aktivisták üdvözölték a javaslatot, hangsúlyozván, hogy az azonos nemű párok eddig megkülönböztetésben részesültek az egészségügyi hatóságok részéről. A javaslat ellenzői szerint azonban a tervezet a biológia kormány által támogatott "újraírásával" ér fel.

forrás: MTI

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.