where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Megnyílt a Mapplethorpe-retrospektív a Ludwig Múzeumban

Korai polaroid képeitől az utolsó felvételekig a modern fotográfia sokáig vitatott alakja, a bevallottan homoszexuális Robert Mapplethorpe teljes életművét áttekinti a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (LuMú) péntektől látogatható, csaknem 200 fotót felvonultató retrospektív kiállítása. Mapplethorpe viszonylag rövid élete során is olyan életművet alkotott a hetvenes-nyolcvanas években, hogy neve ma már megkerülhetetlen az egyetemes művészettörténtben.

1989-ben bekövetkezett halála óta fotói beutazták a világot, de külön kiállításon Budapesten sajnos még nem lehetett őket látni - mondta a kiállítás csütörtöki sajtótájékoztatóján a LuMú igazgatója.

Bencsik Barnabás kiemelte: a tárlat látogatói egy olyan művész életművével találkozhatnak, aki hitet tett az identitás maximális kifejezése, a művészi kifejezőerő legteljesebb szabadsága mellett, aki képeivel egy olyan világot tárt fel, amely addig ismeretlen volt a nagyvilág számára. Fotói akkoriban ellentmondásos fogadtatásban részesültek, de azóta a nemzetközi múzeumi világ legkeresettebb alkotásai közé tartoznak - fűzte hozzá.

Mint Michael Ward Stout, a New York-i Robert Mapplethorpe Alapítvány elnöke felidézte, az utazó kiállítás Düsseldorf, Berlin, Stockholm és Milánó után érkezett Budapestre, ahol igen impresszív, nagyszabású kiállítótérbe került. Robert Mapplethorpe röviddel halálát megelőzően hozta létre a nevét viselő alapítványt, amely szinte teljes munkásságát őrzi: mintegy 14 ezer zselatinnyomatot, 1800 polaroid felvételt, fiatal korából származó kollázsokat és számos egyéb munkát - mondta.

Erőss Nikolett, a budapesti kiállítás kurátora Mapplethorpe különleges esztétikai világát emelte ki. Mint rámutatott, a művészt mindvégig a tökéletes képet kereső formai igény vezette. Fotói azonban nemcsak erről szólnak, hanem egy nagyon komoly társadalmi diskurzusnak is részei, amely az identitás képződéséről, megéléséről, alakulásáról szól - figyelmeztetett.

A kurátor elmondta, hogy a témákon túlnyúlóan is rendkívül egységes szemléletet mutató anyagot tematikus csoportok szerint rendezték el, két bejárási útvonalat kínálva; a fiatalabbak így elkerülhetik a nekik nem ajánlott termeket.

Mapplethorpe ifjúkorától a halála előtti hetekig számtalan önarcképet készített, melyekből gazdag válogatást nyújt a Lumúban látható retrospektív kiállítás. A közönség a fotográfus tucatnyi művészportréjával és ezeken többek között Andy Warhollal, Annie Leibovitzcal vagy Donald Sutherlanddel is találkozhat.

Robert Mapplethorpe korai időszakát idézik a hetvenes évek elejéről származó, színes és fekete-fehér polaroid felvételei, melyeken gyakran felbukkannak műtermi fotóinak témái is. A kiállítás hangsúlyos részét képezik a művész fekete férfiakról, testépítő nőkről készített aktfotói, melyeken többnyire antik és reneszánsz szobrokat idéző kompozíciót alkalmazott.

Mint Erőss Nikolett megjegyezte, Mapplethorpe-ot szexuális tartalmú, nemi szerveket ábrázoló képei készítésénél sem a vágykeltés közvetlen szándéka vezette, hanem a formai tökéletesség keresése utáni elkötelezettség. Csak látszólag ütnek el az előző termek tematikájától a fotográfus virágcsendéletei, ezek a szigorúan komponált beállítások ugyanis sokszor szexuális allúzióként is értelmezhetők - mutatott rá a kurátor.

A szeptember 30-ig látogatható kiállítás kísérőrendezvényeiről, tárlatvezetéseiről a www.ludwigmuseum.hu honlapon találhatók részletes információk.

fotó: MTI

forrás: MTI

2018. 10. 15. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.