Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Megnyílt a Mapplethorpe-retrospektív a Ludwig Múzeumban

Korai polaroid képeitől az utolsó felvételekig a modern fotográfia sokáig vitatott alakja, a bevallottan homoszexuális Robert Mapplethorpe teljes életművét áttekinti a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (LuMú) péntektől látogatható, csaknem 200 fotót felvonultató retrospektív kiállítása. Mapplethorpe viszonylag rövid élete során is olyan életművet alkotott a hetvenes-nyolcvanas években, hogy neve ma már megkerülhetetlen az egyetemes művészettörténtben.

1989-ben bekövetkezett halála óta fotói beutazták a világot, de külön kiállításon Budapesten sajnos még nem lehetett őket látni - mondta a kiállítás csütörtöki sajtótájékoztatóján a LuMú igazgatója.

Bencsik Barnabás kiemelte: a tárlat látogatói egy olyan művész életművével találkozhatnak, aki hitet tett az identitás maximális kifejezése, a művészi kifejezőerő legteljesebb szabadsága mellett, aki képeivel egy olyan világot tárt fel, amely addig ismeretlen volt a nagyvilág számára. Fotói akkoriban ellentmondásos fogadtatásban részesültek, de azóta a nemzetközi múzeumi világ legkeresettebb alkotásai közé tartoznak - fűzte hozzá.

Mint Michael Ward Stout, a New York-i Robert Mapplethorpe Alapítvány elnöke felidézte, az utazó kiállítás Düsseldorf, Berlin, Stockholm és Milánó után érkezett Budapestre, ahol igen impresszív, nagyszabású kiállítótérbe került. Robert Mapplethorpe röviddel halálát megelőzően hozta létre a nevét viselő alapítványt, amely szinte teljes munkásságát őrzi: mintegy 14 ezer zselatinnyomatot, 1800 polaroid felvételt, fiatal korából származó kollázsokat és számos egyéb munkát - mondta.

Erőss Nikolett, a budapesti kiállítás kurátora Mapplethorpe különleges esztétikai világát emelte ki. Mint rámutatott, a művészt mindvégig a tökéletes képet kereső formai igény vezette. Fotói azonban nemcsak erről szólnak, hanem egy nagyon komoly társadalmi diskurzusnak is részei, amely az identitás képződéséről, megéléséről, alakulásáról szól - figyelmeztetett.

A kurátor elmondta, hogy a témákon túlnyúlóan is rendkívül egységes szemléletet mutató anyagot tematikus csoportok szerint rendezték el, két bejárási útvonalat kínálva; a fiatalabbak így elkerülhetik a nekik nem ajánlott termeket.

Mapplethorpe ifjúkorától a halála előtti hetekig számtalan önarcképet készített, melyekből gazdag válogatást nyújt a Lumúban látható retrospektív kiállítás. A közönség a fotográfus tucatnyi művészportréjával és ezeken többek között Andy Warhollal, Annie Leibovitzcal vagy Donald Sutherlanddel is találkozhat.

Robert Mapplethorpe korai időszakát idézik a hetvenes évek elejéről származó, színes és fekete-fehér polaroid felvételei, melyeken gyakran felbukkannak műtermi fotóinak témái is. A kiállítás hangsúlyos részét képezik a művész fekete férfiakról, testépítő nőkről készített aktfotói, melyeken többnyire antik és reneszánsz szobrokat idéző kompozíciót alkalmazott.

Mint Erőss Nikolett megjegyezte, Mapplethorpe-ot szexuális tartalmú, nemi szerveket ábrázoló képei készítésénél sem a vágykeltés közvetlen szándéka vezette, hanem a formai tökéletesség keresése utáni elkötelezettség. Csak látszólag ütnek el az előző termek tematikájától a fotográfus virágcsendéletei, ezek a szigorúan komponált beállítások ugyanis sokszor szexuális allúzióként is értelmezhetők - mutatott rá a kurátor.

A szeptember 30-ig látogatható kiállítás kísérőrendezvényeiről, tárlatvezetéseiről a www.ludwigmuseum.hu honlapon találhatók részletes információk.

fotó: MTI

forrás: MTI

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.