Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Amnesty: Az oroszországi homofób törvények felülvizsgálatát sürgetjük egy aktivista megbírságolása miatt

Egy prominens orosz LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex) aktivista lett az első személy, akit megbírságoltak „meleg propaganda" terjesztésével az új szentpétervári törvény alapján, miután a „ homoszexualitás nem perverzió" felhívást ábrázoló posztereket ragasztott ki a városházán - tartalmazza az AI sajtóközleménye.

Nyikolaj Alekszejev a hírt május 4-én, Twitteren keresztül tette közzé a következőt írva: „Ki tudja kifizetni a meleg propagandáért kapott büntetésemet Szentpéterváron? 5000 rubel, 130 euró, 180 dollár."

Alekszejevet egy olyan szabálysértési rendelet alapján ítélték el, amelyet csak idén márciusban fogadtak el, amikor Szentpétervár, Oroszország második legnagyobb városa Arhangelszk és Rjazany régiókat követve bevezetett egy „meleg propaganda"-ellenes jogszabályt.

Az Amnesty International, amely a törvényalkotás idején felszólította Szentpétervárt, hogy ne léptessen életbe egy ilyen jellegű jogszabályt, elítéli Alekszejev megbírságolását.

„Az ilyen jellegű törvények veszélyeztetik a véleménynyilvánítási szabadságot és erősítik a diszkriminációt a város leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közössége ellen", nyilatkozta a szervezet Európa és Közép-Ázsia Programjának igazgatója, John Dalhuisen.

Az új törvények kifejezetten tiltják az LMBTI közösségi eseményeket és demonstrációkat, a kiskorúak védelmének ürügyével. Még az információs – jogaikról, segítségnyújtásról vagy tanácsadásról – szóló szórólapokat is szigorú korlátozásnak vethetik alá.

Aggályok merülnek fel, hogy a jogszabály megsérti a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságokat valamint a hátrányos megkülönböztetés-mentességhez és a törvény előtti egyenlőséghez való jogokat, amelyeket azon nemzetközi emberi jogi egyezmények garantálnak, amelyekhez Oroszország is csatlakozott.

„Mindez hozzájárul az LMBTI egyéneket övező ellenséges légkör és erőszak kialakulásához", tette hozzá Dalhuisen.

Az Amnesty International szerint különösen aggodalomra ad okot az, hogy a „homoszexualitás propagandájának" betiltását célzó törvénytervezetek vannak tárgyalás alatt más régiókban, köztük Szamarában és Novoszibirszkben is.

Egy hasonló törvényjavaslat került bemutatásra az orosz állami Dumában is március végén.

Nyikolaj Alekszejev azt nyilatkozta, hogy megfellebbezi a döntést. Ha a Szentpétervári fellebbviteli eljárás helybenhagyja a pénteki döntést, akkor az Alkotmánybírósághoz fordul, azt követően pedig a strasbourgi-i Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Moszkva előző polgármestere, Jurij Luzskov a „sátáni" szóval jellemezte a melegfelvonulást; utódja, Szergej Szobajanin pedig úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a meleg összejöveteleket, mert azok sérthetik sok orosz állampolgár vallási meggyőződését.

További, a növekvő intoleranciára utaló jelek érkeztek a Reuters jelentéséből, amely arról számolt be, hogy a rendőrság 17 melegjogi aktivistát tartóztatott le Szentpétervárott a „homoszexuális propaganda" törvény alapján, miután részt vettek a május elsejei ünnepségen.

forrás: Amnesty International

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.