Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Egyházi esküvő a dán melegeknek

A hónap közepétől Dániában az azonos nemű párok egyházi esküvőt is tarthatnak, és a boldogító igent az oltár előtt mondhatják ki. A parlament nagy többséggel fogadta el az egyházügyi miniszter, Manu Sareen erre vonatkozó indítványát. Az új szabályozás az evangélikus egyházra vonatkozik; Dániában a lakosság 80 százaléka ehhez a felekezethez tartozik.

A parlament döntését a Folketing épületében a meleg és leszbikus mozgalom jelenlévő tagjai hatalmas ujjongással fogadták. A törvény június 15-én lép hatályba.

Dánia mindig is úttörő szerepet vállalt ezen a téren. 1989-ben az európai országok közül Dánia volt az első, amely engedélyezte az azonos neműek anyakönyvvezető előtti egybekelését. A hivatalos házassági kapcsolat helyett eddig a "bejegyzett partneri viszony" számított az elfogadott elnevezésnek, mostantól azonban az igen szónak az oltár előtti kimondásával a kapcsolat hivatalosan is a házasság rangját kapja.

Az evangélikus Dán Népegyház lelkészeinek egy része erőteljesen ellenzi az azonos neműek egyházi esküvőjét. A törvény életbe lépését követően ők - saját döntésük alapján - megtagadhatják, hogy melegeket és leszbikusokat összeadjanak.

forrás: MTI

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.