Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Száz évre betiltották Moszkvában a melegfelvonulásokat

A moszkvai városi bíróság döntése értelmében az orosz a főváros 100 évre betiltotta a melegfelvonulásokat. Egy meleg szervezet képviselője megfellebbezi a döntést, és hajlandó akár az Emberi Jogok Európai Bíróságig elmenni a tiltás feloldásának érdekében. A moszkvai városi bíróság csütörtökön helybenhagyta a kerületi bíróság döntését, amely törvényesnek ismerte el, hogy a főváros 100 évre betiltotta a melegfelvonulásokat.

Nyikolaj Alekszejev, a GayRussia szervezet képviselője azonban bejelentette, hogy megfellebbezi a döntést a moszkvai városi bíróság elnökségénél. Amennyiben az sem ad igazat neki, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a tiltás miatt.

Tavaly az orosz LGBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) közösség képviselői élve a jogszabályi kiskapu adta lehetőséggel, amely nem rögzítette a fővárosi kulturális tömegrendezvények egyeztetésének határidejét, egyszerre 102 melegfelvonulás engedélyezésére adták be a kérelmet. 2012-2112 között akarták a rendezvényeket megtartani az ellenzéki megmozdulásokról híressé vált Kreml közeli Bolotnaja téren.

Alekszejev szerint válaszul sem elutasítást, sem engedélyt nem kaptak, csak egy magyarázó levelet. Elismerte, hogy nem is reménykedtek az engedélyben, csupán arra számítottak, hogy lesz indokuk a strasbourgi bírósághoz fordulni a melegfelvonulások betiltása miatt.

A melegek érdekvédelmi szövetsége hetedik éve próbálkozik azzal, hogy az orosz fővárosban megrendezze a felvonulást. Május 18-án a moszkvai hatóságok ismét betiltották a meleg büszkeség napjára tervezett akciót.

Nyikolaj Alekszejev, a GayRussia képviselője akkor bejelentette, hogy a tiltás ellenére kivonulnak az utcára. Május 27-én kevesen vállalták annak kockázatát, hogy elviszik őket a rendőrök. Alekszejevet és néhány társát előállították. Szentpéterváron és Novoszibirszkben az idén a homoszexualitás és a pedofíliát összemosó, azok propagandáját büntető jogszabályt léptettek életbe a nagyvárosok törvényhozó testületei.

Nyikolaj Alekszejev volt az első, aki csütörtökön befizette a március végén hatályba lépett szentpétervári jogszabály értelmében rá kiszabott ötezer rubeles (körülbelül 35 ezer forintos) büntetést. A kihágást azzal követte el, hogy április 12-én egyszemélyes tüntetést rendezett a szentpétervári városháza előtt a homoszexualitás propagandáját tiltó jogszabály ellen.

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.