Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Budapest Pride - Film- és kulturális fesztivál vasárnaptól

Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - Mintegy száz programmal, egyebek mellet filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel és biciklis városnézéssel várja az érdeklődőket július 1. és 8. között a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál.

A július 7-i Budapest Pride felvonuláshoz kapcsolódó kulturális fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösséget érő hátrányos megkülönböztetésre, megerősítse a közösséget, valamint jobban összehozza azt a többségi társadalommal is - közölték a rendezvénysorozat szerdai sajtótájékoztatóján a Budapest Pride szóvivői.

Karsay Dorottya és Hanzli Péter beszámolója szerint a fesztivál megnyitóját vasárnap tartják az Odeon Lloyd moziban, ahol beszédet mond Majtényi László jogtudós és a lengyel Anna Grodzka, a világ egyetlen transznemű parlamenti képviselője; Kulka János színművész dalokkal, Erdős Virág költő pedig verseivel várja a közönséget.

Ezt követően tartják a fesztivál nyitófilmjének vetítését: a vígjátéki és drámai elemeket ötvöző, Parádé című szerb mozi a 2010-es Belgrád Pride körülményeit dolgozza fel. A fesztivál nyolc napja alatt 24 filmet láthat az Odeon Lloyd és a Kino moziban összesen 41 vetítésen a közönség.

Mint Karsay Dorottya elmondta, a Bálint Házban 22 műhelybeszélgetést tartanak, többek között az LMBTQ emberek gyermekvállalási lehetőségeiről, a jogvédelem módjairól gyűlölet-bűncselekmények esetén vagy a magyar LMBTQ-történelem ellentmondásos személyiségeiről.

A Francia Intézet ad otthont Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint fellépésének, majd a Continuo zenekar barokk és reneszánsz koncertjének, míg a Pepita Ofélia bárban egyebek mellett Bán Zsófia, Nádasdy Ádám és Parti Nagy Lajos irodalmi estjét tartják Veiszer Alinda vezetésével.

Nem hiányoznak a programból a közösségi események sem: lesz rapid randi, bringás városnézés, gyalogtúra, és megtartják a Szabad mikrofonok éjszakáját is, amelyen bárki megmutathatja tehetségét. A fesztivál ideje alatt a Bálint Ház LMBTQ-barát keresztény és zsidó istentiszteletnek is otthont ad.

Karsay Dorottya a július 7-i Budapest Pride felvonulásról is beszélt. Elmondta, hogy délután pikniket rendeznek Civil faluval, koncertekkel és egyéb programokkal a Városligetben, ahonnan 16 órakor indul el a menet a rendőrség által biztosított útvonalon.

A fesztivál részletes programját a www.budapestpride.hu honlapon és a keddtől terjesztett programfüzetben találhatják meg az érdeklődők.

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.