Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Franciaországban 2013-tól engedélyezik a homoszexuális párok számára a házasságot és az örökbefogadást

Egy nappal a szombati párizsi melegfelvonulás előtt a francia családügyi miniszter bejelentette, hogy a homoszexuális párok számára 2013 júniusától engedélyezett lesz a házasság és az örökbefogadás. A felvonulás résztvevői másnap a miniszteri ígéretet ünnepelték.

"Egy év múlva az azonos neműek is házasságot köthetnek és gyereket is örökbe fogadhatnak. Ugyanolyan jogaik és kötelességeik lesznek, mint bármilyen más házaspárnak" - fogalmazott Dominique Bertinotti a Le Parisien című fővárosi napilapban pénteken megjelent interjúban. A kormány ősszel terjeszti a törvényjavaslatot a parlament elé.

Francois Hollande államfő még az elnökválasztási kampányban tett ígéretet arra, hogy a parlament "legkésőbb 2013 tavaszán" elfogadja a homoszexuálisok házasságának engedélyezéséről szóló törvényt.
Egy januári felmérés szerint a franciák 63 százaléka támogatná a homoszexuálisok házasságának engedélyezését, amely egyébként évek óta szerepel a most kormányra került Szocialista Párt programjában, és 56 százalékuk azzal is egyetért, hogy örökbe fogadhassanak gyereket.

Ez utóbbi javaslatot azonban több családvédő egyesület nem támogatja és népszavazást kezdeményezne a kérdésről. Henri Joyeux, a Franciaország családjai nevű szervezet elnöke a France 2 közszolgálati televízió híradójának azt mondta, hogy olyan nagy horderejű kérdésről van szó, amelyet népszavazásra kellene bocsátani. "Megfoszthatunk-e egy gyermeket egy mamától vagy egy papától két papáért vagy két mamáért cserébe? Ez egy hatalmas társadalmi kérdés. Ezért mi azt az álláspontot képviseljük, hogy a gyermek érdekeit kell szem előtt tartani" - hangsúlyozta a családvédő.

Civil szervezetek becslése szerint jelenleg 200 ezer francia család létezik, amelyben azonos nemű szülők jogi elismerés nélkül nevelnek gyermeket. Elsősorban ezen családok elismerése érdekében lenne szerintük szükség az örökbefogadás engedélyezésére. "Tudjuk, hogy számos családnak vannak azért nehézségei a hétköznapokban, mert az egyik szülőt, aki pedig részt vesz a gyermek nevelésében, nem ismerik el hivatalosan az iskolában vagy az orvosnál. Ez egy olyan joghézag, amelynek a gyerekek fizetik meg az árát" - hangsúlyozta a családügyi miniszter az interjúban.

A francia fővárosban 11. alkalommal megrendezett Gay Pride-on több tízezren vettek részt: a karneváli hangulatú menet kora délután indult el a Bastille tér felé, ahol este hagyományosan utcabált tartanak.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jogot ötéves mandátuma alatt minden állampolgár számára lehetővé teszi a kormányzat. A kormányfő ugyanakkor pontos időpontot nem említett. Dominique Bertinotti családügyi miniszter egy pénteki lapinterjúban azt monda, hogy a kormány ősszel terjeszti azt a törvényjavaslatot a parlament elé, amelynek értelmében egy év múlva az azonos neműek is házasságot köthetnek, és gyereket is örökbe fogadhatnak.

A miniszter több közéleti személyiség mellett részt vett a melegfelvonuláson. "Mindenhol ott vagyok, ahol a családok jövője a tét" - mondta újságírónak. Hozzátette: "minden társadalmi előrelépés az egész társadalom érdeke". Bizakodóan nyilatkozott annak esélyéről, hogy 2013-ban életbe fog lépni az új törvény.

"Sokáig magunk előtt is nehéz volt elfogadni a másságunkat. De most, amikor azt tapasztaljuk, hogy mindenki velünk van, tényleg büszkék lehetünk, ez tényleg a meleg büszkeség menete, egyszerűen boldog vagyok" - mondta egy résztvevő az I-télé hírtelevízióban.

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.