Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Budapest Pride - Az Amnesty International támogatja a fesztivált

Támogatja és részt vesz a melegek szombati felvonulásán az Amnesty International Magyarország. A jogvédő szervezet keddi közleményében reményének adott hangot, hogy a rendőrség a rendezvényen biztosítja a résztvevők szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát.

A tizenhetedik Budapest Pride film- és kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa a magyarországi LMBTI közösség sokszínűségét, múlt vasárnap kezdődött. A nyolcnapos Budapest Pride keretében tartott hagyományos felvonulás szombaton lesz.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban az Amnesty International úgy fogalmaz, hogy a rendezvénysorozat "méltó ünnepe a sokszínűségnek, a toleranciának és az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemnek".

A nemzetközi jogvédő szervezet vezetői, illetve aktivistáik a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség jogainak, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának érvényesítése érdekében vesznek részt a rendezvényen - olvasható a szövegben.

Az Amnesty International emlékeztet: a "magyar állam kötelezettsége", hogy minden állampolgára számára megkülönböztetés nélkül biztosítsa jogai érvényesülését, illetve a hátrányos megkülönböztetés és az előítéletből elkövetett bűncselekmények elleni védelmet.

A közlemény utal arra, hogy az új büntető törvénykönyv elfogadásával erősödött a homo- és transzfóbia elleni büntetőjogi védelem. A szervezet véleménye szerint fontos, hogy a jogszabályi változás után a mindennapokban is érvényesüljön a homofóbia és transzfóbia elleni határozott kiállás.

A rendfenntartó erők hatékony fellépése mellett azonban fontos lenne az is, hogy az állami és fővárosi politikai vezetők és főtisztviselők nyíltan elhatárolódjanak a szexuális kisebbségeket érő diszkriminatív és kirekesztő magatartástól, és határozottan kiálljanak az LMBTI emberek jogainak védelméért - olvasható a közleményben.

forrás: MTI

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.