Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Diszkriminatív és sérti a felvonulók gyülekezési szabadságát a rendőrség ,,provokációellenes” felhívása

A rendőrség idén is felhívta a Budapest Pride Felvonulás résztvevőinek figyelmét, hogy tartózkodjanak a provokatív magatartástól. A rendőrség nem először próbálja ízlésrendőrséget játszva, előzetesen előírni a felvonuláson résztvevők számára, hogyan viselkedjenek a felvonulás alatt.

Mint az ombudsman három évvel ezelőtti jelentése megállapította: a rendőrség ezzel megsérti a felvonulás résztvevőinek szólás- és gyülekezési szabadságát.

Két nappal a július 7-i Budapest Pride Felvonulás előtt a rendőrség az előzetesen folytatott egyeztetés során idén felszólította a szervezőket, hogy lépjenek fel a közerkölcsöt sértő, esetleg hiányos ruházatot viselőkkel szemben. Tette mindezt úgy, hogy az elmúlt tizenöt év alatt a felvonulás részvevői egyetlen esetben sem követtek el ilyen jellegű jogsértést, egyetlen esetben sem indult eljárás közerkölcs megsértése miatt felvonulókkal szemben. Mint ahogy eddig, idén sem várhatóak ilyen jogsértések, a rendőrség felszólításának egyetlen célja, hogy rájátszva a hamis sztereotípiákra, fokozzák a társadalomban egyébként is meglévő homo- és transzfób indulatokat. A felvonulás szervezőiként továbbra is támogatjuk a résztvevőket abban, hogy kifejezzék a leszbikus, meleg-, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ-) közösség és támogatóinak sokszínűségét.

A rendőrségnek nincs hatásköre arra, hogy előzetesen ilyen jellegű, jogilag pontatlan figyelmeztetéseket adjon a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadságukkal élő felvonulók számára. A jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség meghatározza, ki mit viseljen. Az államnak nem feladata, hogy előírja ki milyen formában tüntessen, mindaddig, amíg a résztvevők viselkedése a hatályos jog keretein belül marad. A közízlés nem jogi kategória, mint ahogy erre az Alapvető Jogok Biztosa is felhívta a figyelmet a 2009-es felvonulást megelőzően kiadott, mostanihoz hasonló rendőrségi közleménnyel kapcsolatban.

A rendőrség eljárása diszkriminatív, hiszen semmilyen más, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény előtt nem fogalmaznak meg ruházatra vagy viselkedésre vonatkozó elvárásokat. Különösen szomorú a rendőrség hozzáállása egy olyan rendezvény esetében, amelynek célja az LMBTQ-közösséggel szemben támasztott sztereotípiák eloszlatása. Ezért kérjük a rendőrséget, hogy ne a saját ízlését, hanem a mindenkire irányadó jogszabályokat érvényesítse a Budapest Pride Felvonulás résztvevőivel szemben.

Szivárvány Misszió Alapítvány

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.