Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Békésen zajlott, hatalmas tömeg részvételével a Budapest Pride Felvonulás

Délután negyed öt környékén indult a Budapest Pride Felvonulás, melyet idén piknik előzött meg a Városligetben. A menetet a rendőrség hatalmas készültséggel biztosította, s a résztvevők a szinte légmenetesen lezárt utakon haladtak végig. Az eseményen részt vett az amerikai nagykövet is.

Az indulásig az egybegyűltek a tóparton felállított színpadon felszólaló aktivistákat és szimpatizánsokat hallgathatták, a beszédek sorát koncertek szakították meg.

Sophie in't Veld, az Európai Parlament LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) frakcióközi csoportjának egyik, holland alelnöke felszólalásában Budapestet Amszterdammal hasonlította össze. Azt mondta, amíg Amszterdamban 400-500 ezer ember vesz részt a melegfelvonuláson, ami a holland városban egy hatalmas ünnepnek számít, addig Budapesten a rendőrök kordonokkal zárják le az utcákat. A politikus úgy fogalmazott, reméli, hogy a magyar főváros vezetői - köztük a főpolgármester is - belátják majd, mennyire fontos, hogy toleráns kép alakuljon ki Budapestről.

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament Zöldek/ Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának osztrák tagja arról beszélt, hogy ő volt az első országgyűlési képviselő Ausztriában, aki nyíltan vállalta leszbikus voltát. Utalt arra, hogy nem a melegek, biszexuálisok és transzneműek az egyetlenek, akiket diszkriminálnak, ezért addig kell harcolniuk, amíg minden társadalmi réteg megkapja szabadságát. Beszédet mondott a rendezvényen Clare Dimyon (a lenti képen), brit leszbikus aktivista is, aki rendszeres résztvevője a kelet-közép-európai Pride-oknak, így a Budapest Pride-nak is.

A felvonulás résztvevői között az MTI tudósítói Józsa Istvánt és Szanyi Tibort, az MSZP parlamenti képviselőit, valamint Kunhalmi Ágnest, a párt elnökségének tagját, továbbá Szabó Rebeka és Scheiring Gábor jelenlegi, illetve Kaufer Virág egykori LMP-s országgyűlési képviselőt is látták.

A rendőrség nagy erőkkel biztosítottaa a felvonulást, az Andrássy út mellékutcáit pedig lezárták.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, valamint a budapesti amerikai nagykövetség több munkatársa is részt vett a szombati Budapest Pride felvonuláson, hogy a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által meghirdetett, a kisebbségi és emberi jogok érvényesülését segítő kezdeményezés részeként támogassák a magyarországi LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű)közösséget - tájékoztatta a külképviselet az MTI-t.

Emlékeztettek: Barack Obama amerikai elnök a júniust a "büszkeség hónapjává" nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet mindarra, amivel az LMBT-közösséghez tartozó amerikaiak hozzájárulnak hazájuk teljesítményéhez, illetve Amerikának arra a hagyományára, amely segíti a kisebbségi csoportok polgári jogainak érvényesülését. A budapesti amerikai nagykövetség közleményében felidézte azt is, hogy a külképviselet 15 más budapesti nagykövetséggel együtt támogatta az LMBT-közösséget az EuroGames, valamint a Pride Kulturális és Filmfesztivál megrendezésében.

Hozzátették: az amerikai nagykövetség a jövőben is tartja és keresi a kapcsolatot az LMBT-közösséggel, és bevonja azt a civil társadalomnak nyújtott képzéseibe.

Egy időre Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is csatlakozott a szombati Budapest Pride felvonuláshoz.

A menet az Andrássy úton a Kodály köröndnél haladt, amikor a testőrökkel körülvett diplomata megjelent és beállt a felvezető kamion mögé. A nagykövet, aki feltehetően a szervezőktől kapott egy kisebb szivárványszínű zászlót, mosolyogva fényképezkedett a felvonulás résztvevőivel, majd egészen az Izabella utcáig együtt sétált a tömeggel, itt beszállt a rá várakozó autóba.

Az amerikai nagykövet júniusban az emberi jogok érvényesüléséért és a diszkrimináció ellen folytatott tevékenységéért Aktív állampolgárságért oklevéllel tüntette ki a Háttér Társaság a Melegekért civil szervezetet (lásd minderről a korábbi MTI hírt).

A felvonulás, végig haladva az útvonalon (Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca), este hat óra után ért véget, a Honvéd és Alkotmány utca sarkán levő rendőrsorfalnál, a résztvevők elindultak hazafelé.

Nagy Szilva, a Budapest Pride egyik szervezője az MTI-nek elmondta, soha nem voltak ennyien a felvonuláson, és sikerként értékelte azt is, hogy a rendőrség korrekt módon biztosította a rendezvényt, a résztvevők biztonságban érezték magukat.

A felvonulás a Városligettől indult, és a Kossuth térnél fejeződött be. A felvonulás szervezője a rendőrség honlapján közzétettek szerint 18 óra 20 perckor bejelentette a vonulásos rendezvény végét.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a vonulásos rendezvény békésen véget ért, intézkedésre nem volt szükség. Hozzátette: ugyanakkor más rendezvénnyel összefüggésben jelenleg is rendőri intézkedések történnek.

A szóvivő ennél többet egyelőre nem közölt, de az MTI tudósítója azt látta, hogy a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán kiemeltek egy horogkeresztes sálat viselő embert, és egy kisbuszba ültették. A járművet rendőrök vették körül, mert többen felzúdultak az intézkedés láttán. Az MTI tudósítója azt látta, hogy kisebb dulakodás alakult ki, de kutyás rendőrök és több sornyi rohamrendőr elzárta a kisbuszt, amellyel elszállították az előállítottat. Ezt követően az MTI tudósítója azt látta, hogy egy fiatalembert földre vittek a rendőrök. Az intézkedés miatt ugyancsak felzúdulókat a rendőrök néhány méterrel hátrébb szorították.

A dulakodás közben egy rendőr elejtette a könnygázspray-s palackját, amelyet egy férfi felkapott, és könnygázt fújt a rendőrökre. Egy fekete ruhás férfit megbilincseltek a rendőrök, és egyik járművükbe ültették. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a felvonulás ellenzői paradicsommal dobálták a rendőröket, ugyanakkor 7 óra körül elkezdett oszlani a tömeg.

forrás és fotók: MTI

2020. 08. 09. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.