Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Gyurcsány Ferenc videoüzenete a Budapest Pride Felvonulásra

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, formálisan független parlamenti képviselő támogató videoüzenetet küldött a Budapest Pride Felvonulásra. A múlt héten pártja a melegházasságot tartalmazó törvényjavaslat majdani benyújtását jelentette be.

A Demokratikus Koalíció üdvözli a Budapesten ma megrendezésre kerülő Meleg Büszkeség Napját, leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű polgártársaink ünnepi felvonulását. A menet e honfitársainknak azt az igényét, követelését hivatott kifejezni, hogy a többségben lévő, heteroszexuális polgárokkal azonos jogok és lehetőségek illessék meg őket is. A Demokratikus Koalíció támogatja a jogegyenlőség igényét, ezért nyújtott be az országgyűlésnek nemrégiben törvényjavaslatot az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről.

A Demokratikus Koalíció elnöksége és parlamenti frakciója éppen ezért nagy létszámban képviselteti magát a menetben, és arra kéri a párt tagjait, támogatóit és minden szabadságszerető polgártársunkat, ha tehetik, legalább egy időre csatlakozzanak a menethez. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a korábbi évekkel ellentétben, idén külföldi útja miatt nem tud részt venni a tüntetésen, ezért a felvonulókat videoüzenetben üdvözli, amely facebook-oldalán is megtekinthető.

Demokratikus Koalíció

A Budapest Pride Fesztivál kezdete előtt nem sokkal jelentette be a Demokratikus Koalíció, hogy törvénymódosítást készítenek az azonos neműek házasságának engedélyezéséről, amelyet azonban csak azután nyújtanak be a parlamentnek, hogy egyeztettek róla a melegszervezetekkel (lásd bővebben az MTI tudósítását).

A Budapest Pride Felvonulás napján a pártelnök – nyaralása miatt – támogató videoüzenetet küldött a felvonulóknak. Abban kifejti, hogy nagyon sok meleg és leszbikus barátja példáján látja, hogy ugyanúgy szeretnek, csalódnak, mint mi, heteroszexuálisok. Nem szeretné megfosztani őket a házasság boldogságától, a gyermekvállalástól. A videoüzetenben is utal a DK-s törvényjavaslatra, s arra kéri a többi parlamenti pártot, hogy járjanak élen a javaslat támogatásában. „Azt reméljük, hogy ettől picikét jobb, élhetőbb lesz Magyarország. Mert a boldogsághoz mindenkinek joga van” – zárta Gyurcsány Ferenc a videoüzenetet.

A felvonuláson a Demokratikus Koalíció is képviseltette magát: részt vett rajta többek között Bauer Tamás és Niedermüller Péter alelnökök, Vadai Ágnes elnökségi tag és Sebián-Petrovszki László operatív igazgató, volt államtitkár. A felvonuláson más pártok képviselői is részt vettek, így Józsa István, Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes az MSZP-től, több LMP-s politikus (Szabó Rebeka és Scheiring Gábor jelenlegi, illetve Kaufer Virág egykori országgyűlési képviselő) vagy Ungár Klára, a SZEMA elnöke.

Hanzli Péter

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.