Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A BRFK szerint a felvonulás biztonságát veszélyeztette a MelegFront molinója

Nem emeltek kifogást múlt szombaton a melegfelvonulás résztvevői, amikor a rendőrség arra kérte őket: takarják le a „Jobbik meleg tagozat" feliratú transzparenst, ellenkező esetben kamionjuk nem vehet részt a felvonuláson, közölte szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság - tudósít róla az Index. Az említett kamion szervezői ezt máshogy látják.

A rendőrség hétfőn azt állította, hogy a helyszínen intézkedő rendőrök nem letakartatták a transzparenst, csak „megkérték" a felvonulókat (a MelegFront Facebook-közösség kamionjának szervezőit - a szerk.) arra, hogy takarják le a táblát - tudósít róla az Index. A felvonulók által később a neten közzétett és az Indexhez is eljuttatott dokumentum szerint ugyanakkor Pinezits Szilárd rendőr főhadnagy kézírásos, „Tájékoztatás és figyelemfelhívás" című papírt adott át nekik, amelyben azt írta: "Felhívom a szervezők figyelmét, hogy a "JOBBIK-MELEGTAGOZAT" feliratú molinó kihelyezése és a rendezvény során történő alkalmazása esetén a BRFK képviselője a molinó eltávolítására hívja fel a figyelmet, amennyiben ez nem történik meg, úgy a gépjárművet a BRFK a felvonuláson nem engedi közlekedni, vagy ... címre azt eltávolítja.

Erre való tekintettel, illetve arra a tényre, hogy a molinó a BRFK álláspontja szerint jelentős kockázati tényezőt jelent, a molinót Nagy Szilvia felelős főrendező részére adja át."

A hírportál emlékeztet rá: jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendőrségnek nincs felhatalmazása arra, hogy egy tüntetés transzparensét eltávolíttassa. Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogok programjának vezetője korábban az Indexnek elmondta: egy ironikus transzparens semmiképp nem elegendő ok a rendőrség közbeavatkozására. Lehet provokatív, de ez egy demonstráción teljesen elfogadható, ha pedig ellentüntetés is zajlik, a résztvevők szükségszerűen provokálják egymást, ami természetes velejárója a gyülekezési jog gyakorlásának.

„Transzparens használata rendezvényen előzetesen megtiltható, ha azzal tulajdonosa szabálysértést, vagy bűncselekményt követ el, vagy vele azok végrehajtására hív fel" – áll az Indexhez szerdán eljuttatott rendőrségi levélben, amelyet az intézkedés jogszerűségét firtató kérdéseinkre küldött válaszul a BRFK. Azt azonban a rendőrség sem állítja, hogy a kérdéses transzparens kihelyezése törvénybe ütközött volna.

„A rendezvények szervezőit együttműködési kötelezettség terheli a rendőrség képviselőjével, azaz a rendbiztossal. A rendbiztos, a rendelkezésre álló információk alapján, ha a rendezvény biztonságát veszélyeztető körülményt észlel, a főszervezőket tájékoztatja, és felhívja a figyelmet annak következményeire – áll a levélben. – Jelen esetben is, az éppen ezen tájékoztatáskor és figyelemfelhíváskor rendelkezésre álló információkat egyedileg értékelve, a rendezvényen részt vevők biztonságát szem előtt tartva, a rendbiztos felhívta a figyelmet egy, a rendezvény biztonságát véleménye szerint veszélyeztető körülményre, bár az bűncselekményt, vagy szabálysértést nem valósított meg.

Kérése ellen a főszervezők kifogást nem emeltek, a transzparenst kihelyezni akaró szervezet aktivistái döntöttek a molinó letakarásáról."

„Ultimátum volt, nem volt arra lehetőségünk, hogy elkezdjünk vitázni" – mondta az esetről az Indexnek Halmai Gábor, a MelegFront kamionjának szervezője, aki szerint „ad hoc szitu" alakult ki, és bár ő folyamatosan felhívta az intézkedő rendőr figyelmét a helyzet abszurd voltára, nem volt lehetősége kifogással élni. Azért is kérték írásban az intézkedést, hogy utólag esetleg fel tudják használni.

„Nem értem, miért egy molinóra próbálják fogni az egészet" – mondta Halmai, aki szerint az igazi biztonsági kockázatot nem a transzparens, hanem a melegeket szidalmazó három-négyszáz ellentüntető jelentette.

forrás: index.hu, jesushadtwodaddies.blogspot.hu

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.