Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Tízezrek a londoni World Pride-on

Egész napos koncertsorozattal és számos egyéb kulturális eseménnyel kísért több tízezres, karneváli hangulatú felvonulást tartottak szombaton Londonban a hagyományos éves World Pride napja alkalmából. A londoni városháza most is támogatta a rendezvényt, bár Boris Johnson polgármester külföldi útja miatt most nem volt jelen.

A rendezvény hivatalos szervezője a Pride London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.

Az idén - finanszírozási problémák miatt - a korábbi évek több százezres tömegrendezvényeihez képest valamelyest visszafogottabb volt a londoni World Pride, azonban így is tízezrek vettek részt a népünnepély jellegét öltő felvonuláson, amely a Baker Streetről az Oxford Streeten és a Regent Streeten át a Trafalgar térig haladt.
A rendezvény alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek; így a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába. A Whitehallról nyílik a brit miniszterelnöki rezidenciának otthont adó utca, a Downing Street.

Boris Jonhson, London konzervatív párti polgármestere - aki a korábbi években rendre a menet élén haladt - ezúttal külföldi útja miatt nem volt jelen, ám az általa vezetett városháza 100 ezer fonttal (36 millió forinttal) támogatta a rendezvényt.

A londoni melegfelvonulás fő támogatói között van a főváros polgármesteri hivatala mellett az országos szakszervezeti szövetség (TUC), amely a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is külön pavilonnal volt jelen a rendezvények központi helyszínén, a Trafalgar téren. A téren felállított hatalmas színpadon estébe nyúló koncertsorozat szórakoztatta az összegyűlt tízezreket.

A szűkösebb finanszírozás miatt az idén elmaradt a Soho vigalmi negyedében hagyományosan megrendezett, hajnalig tartó utcabál, ám hivatalos szervezés nélkül is ezrek vigadtak a Soho pubokkal, bárokkal szegélyezett utcáin.

A szombati demonstráción az idén is külön csoportokban vonultak fel a különböző közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek másságukat nyíltan vállaló képviselői; a menetben lehetett látni például egyenruhában vonuló rendőröket, mentősöket és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) alkalmazottait.

fotó: gaystarnews.com

forrás: MTI

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.