Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

India megvásárolta a Gandhi állítólagos homoszexuális viszonyáról szóló leveleket

Az indiai kormány 700 ezer fontért megvásárolta azokat az árverésre váró leveleket, amelyek részletekkel szolgálnak Mahátma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja és egy német építész, Hermann Kallenbach szoros barátságáról, állítólagos homoszexuális kapcsolatáról.

A levelek a Sotheby's aukciósháznál kerültek volna kalapács alá kedden Londonban. Gudzsarát indiai államban, Gandhi szűkebb hazájában tavaly betiltották Joseph Lelyveld Pulitzer-díjas író könyvét, miután ismertté vált, hogy a szerző azt sugallja: az erőszakmentességet hirdető spirituális vezető és az építész szexuális kapcsolatot is folytatott egymással.

Az iratok közül viszonylag kevés származik magától az indiai vezetőtől, ennek ellenére a családtagjaitól, barátaitól, ismerőseitől és Kallenbachtól visszamaradt anyagok összességében kulcsfontosságú forrásként szolgálnak a huszadik század egyik legkiemelkedőbb történelmi személyiségének életrajzához. "A dokumentumok zöme korábban ismeretlen volt" - jelentette ki korábban Gabriel Heaton, a Sotheby's könyv- és kéziratszakértője.

Gandhi több mint húsz évig élt Dél-Afrikában, ahol jogászként dolgozott. Az ott töltött évek nagy hatással voltak gondolkodásmódjára és erőszakmentes filozófiai rendszerének megalkotására. A német származású zsidó építészre, Kallenbachra mély benyomást tett Gandhi felfogása, és életre szóló barátságot kötöttek egymással. "Számos levél szól barátságuk jelentőségéről" - közölte Heaton.

fotó: http://newshive.blogspot.hu

forrás: MTI

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.