Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

XXI. PFLAG Talk

Kedves Barátunk! Következő témánk a "Budapest Pride" lesz. Meghívott vendégeink: Czakó Péter, a Pride parti főszervezője és Hanzli Péter, a Pride egyik sajtósa. Július elsején kezdődött meg az idei Budapest Pride film- és kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség sokszínűségét. A felvonulás szervezője, a Szivárvány Misszió Alapítvány.

Az Odeon-Lloyd moziban tartott megnyitóján Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke arról beszélt: Magyarországon létezik homofóbia. Mindeközben Magyarországon csökkent a jog tisztelete, "nincs több jogunk, mint amennyit kiküzdünk maguknak", de ezt a jogot az állam köteles tiszteletben tartani - hangsúlyozta.

Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Budapest rendőrfőkapitánya korábban azt közölte: a Budapest Pride szokásos felvonulása nem tartható meg, mert a közlekedés nem biztosítható. A bíróság azonban végül kimondta: a felvonulás megtartásának elutasítására nincs jogi alap. A rendezvényen Anna Grodzka, a lengyel parlament tagja, a világ egyetlen transznemű parlamenti képviselője felelevenítette: 2008-ban alapította meg a Transzfúzia nevű alapítványt, hogy az emberek megértsék a transzexualitást, és sikerüljön eloszlatni a sztereotípiákat. Mint mondta: alapítványával meg akarták változtatni a diszkriminatív törvényeket, majd 2011-ben egy balliberális párt felkérésére indult a parlamenti választásokon. Anna Grodzka Krakkóban, - szavai szerint "Lengyelország egyik legkonzervatívabb városában" -, míg a homoszexualitását nyíltan vállaló párttársa egy másik városban indult. Mindketten bejutottak a szejmbe.

Anna Grodzka szerint megválasztásuk nem véletlen, hanem "a lengyel társadalmi érés következménye". Politikai munkájuk során a partnerkapcsolatokról, az ember saját nemének szabad meghatározásról, illetve a gyűlöletbeszéd ellen dolgoztak ki törvényjavaslatokat, amelyek jelenleg a parlament előtt vannak.

A Budapest Pride fesztivál mintegy száz programmal, egyebek mellett filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel várta az érdeklődőket. A nyolcnapos Budapest Pride keretében tartott hagyományos felvonulás atrocitások nélkül zajlott le mintegy 3000 résztvevővel

Sok kérdés merül fel, íme egy kis ízelítő:

- Szerinted jó vagy rossz hatása van a magyar meleg társadalomra a magyar Pride rendezvénysorozat?
- Mi az első 3 szempont, ami eszedbe jut a meleg fesztiválra?
- Melyik az a program, amin részt vettél?
- Te segítettél a szervezőknek önkéntes munkával vagy másképp?
- Szerinted politikailag milyen hátrány éri Magyarországon a Budapest Pride-ot?
- Külföldön milyen pozitív politikai hatásokról hallottál?
- Milyen hatással volt szerinted a meleg turizmusra?
- Mit kéne változtatni, ahhoz, hogy jobb megítélése legyen a heterók körében?
- Szerinted mi az oka, hogy csak több ezren voltak a felvonuláson?
- Milyen más programokat látnátok még szívesen?

Természetesen csak annak „kell” hozzászólnia a felmerülő gondolatokhoz, aki szeretne. Semmi sem kötelező. Az este lényege az együttgondolkodás és az együttlét.

Belépő nincs, viszont mindenkit arra kérünk, hogy egy pohár ital elfogyasztásával járuljon hozzá az estéhez. Természetesen, aki egy pohár ásványvizet fogyaszt, az is eleget tett a kérésnek.

Nagy szeretettel várunk Mindenkit!

Következő PFLAG TALK 2012. július 10-én este 7 órától a Funny Carrotban lesz megtartva!
Téma „Sziget Fesztivál” lesz.

forrás: PFLAG

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.