Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Megtartották Uganda első Pride-ját

Ugandában a melegellenes törvény elleni tiltakozásul megrendezték az első Pride-ot. A jogszabály értelmében a kelet-afrikai országban a homoszexualitás akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető (a törvényhozók a nemzetközi tiltakozás miatt végül elálltak attól a tervtől, hogy a visszaesőket kivégezzék). Ennek ellenére a hétvégi melegfelvonuláson több tucatnyian részt vettek, ám mintegy tucat résztvevőt le is tartóztattak.

Uganda történetének első Pride-jára az ország déli részén található turisztikai központban: Entebbe városában került sor. A résztvevők nagyon egyszerűen öltöztek fel, elsősorban arrra törekedve, hogy „ne bántsák meg az embereket”. A legextrémebb öltözet matrózfelszerelés volt. A rövid menetet egy feldíszített kis teherautó nyitotta meg, s a résztvevők egy nagyobb szivárványzászlót is vittek. A hangulat meglepően jó volt, ám a felvonulás résztvevői nem felejtették el azt, hogy egy olyan országban élnek, ahol szexuális orientációjuk felvállalása miatt akár börtönbe is kerülhetnek. Az egyik felvonuló a következő feliratű transzparenst vitte a tömegben: „A melegek megölése nem old meg semmit!” - ugyancsak tiltakozva a homoszexualitást értelmetlenül büntető rendelkezések ellen.

A rendőrség végül mintegy tucat résztvevőt letartóztatott. Köztük van a jamaicai Maurice Tomlinson, az entebbei Pride „nagymarsallja”, a Pride egyfajta tiszteletbeli elnöke. A szervezők már a jövőt tervezik: a Viktória-tó partjára kívánnak felvonulást szervezni és terveik között szerepel egy kisebb filmfesztivál megtartása is.

A kelet-afrikai országban a tavalyi év folyamán keltett nagy nemzetközi feltűnést egy, a homoszexualitás büntethetőségét lehetővé tevő törvény. A nemzetközi tiltakozás miatt végül az ország parlamentje elállt attól, hogy halálbüntetést is alkalmazzanak a homoszexualitás „bűnébe” visszaesők ellen, ám bizonyos esetekben lehetőség van életfogytiglani börtönbüntetésre.

Következzék néhány korábbi híradásunk az ugandai helyzetről:

A meleg ellenes ugandai törvény egyértelműen sérti a nemzetközi normákat

Amerikai evangelisták szerepet játszanak a melegek kiirtásában

Museveni: „Felül kell vizsgálni a meleg-ellenes törvényt”

Svédország elítéli az ugandai meleg-ellenes törvényjavaslatot

„Az afrikaiak többsége utálja a homoszexualitást”- jelentette ki az ugandai külügyminiszter

Egy ugandai képviselő megölné a meleg fiát

Meggyilkolták az ugandai LMBT-mozgalom egyik vezetőjét

Petíció Ugandában a meleg-ellenes törvény ellen

fotók: tetu.com

Hanzli Péter

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.