Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Ezrek vettek részt a melegek prágai felvonulásán

Mintegy tíz-tizenötezren vettek részt szombat délután Prágában a homoszexuálisok felvonulásán, amely a cseh fővárosban most záruló szexuális kisebbségek hetének - a Prague Pride 2012-nek - a csúcspontja volt. A homoszexuálisok és a másságot támogatók délben a cseh főváros központjában, a Vencel téren gyűltek össze, onnan színes menetben a moldvai Lövész-szigetre (Strelecky ostrov) vonultak, ahol vasárnap reggelig zenei koncertek lesznek.

A néhány órás menetet karneváli hangulat, színes, kosztümös öltözetek, sok zene, tánc, több tucatnyi szivárványos zászló és légballon jellemezte.

Rendőrségi becslés szerint a felvonuláson mintegy 10 ezren vettek részt, míg a szervezők azt állítják, hogy a résztvevők legalább 15 ezren voltak. Prága belvárosában a felvonulás miatt több mint három órán át korlátozták a közlekedést.

A felvonulás kezdete előtt a Vencel téren néhány tucatnyi fiatal kereszténydemokrata és konzervatív tüntetett a homoszexuális rendezvény ellen. Köztük volt Petr Hájek, a cseh államfő egyik főtanácsadója is, aki Václav Klaus üdvözletét is tolmácsolta a tüntetőknek. Hájek "utálatos cirkusznak" és "homoszexuális toborzónak" minősítette a Prague Pride akciót. Maga Klaus is korábban bírálta a rendezvényt.

A homoszexuálisok menetében viszont több cseh politikus és közéleti személyiség, valamint néhány nyugati diplomata is megjelent, például Jirí Paroubek volt miniszterelnök, illetve Jirí Dientsbier, a Cseh Szociáldemokrata Párt köztársasági elnökjelöltje. Dientsbier újságíróknak azt mondta, a homoszexuálisok jogainak a védelmét az emberi jogok védelmének tekinti, s kiáll mellettük.

Több kereszténydemokrata és ultrakonzervatív fiatal megpróbálta megzavarni a menetet, de a rendőrség közbelépett, és majdnem egytucatnyi tüntetőt előállított, de nagyobb rendzavarás nem volt.

A Prague Pride fesztivált az idén második alkalommal tartották meg a cseh fővárosban. Míg tavaly elsősorban a homoszexuális közösségek életével ismerkedhettek meg egy héten át az érdeklődők, az idei rendezvények legfőbb célja az volt, hogy erősítse a másság iránti tiszteletet.

A tavalyi rendezvényeken mintegy 20 ezer ember vett részt, az idén a részvétel magasabb, a rendezők szerint legalább 25-30 ezren látogatták meg a különféle akciókat. A résztvevők majdnem fele külföldről érkezett Prágába.

fotó: expats.cz

forrás: MTI

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.