Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Archívumi konferencia Amszterdamban

Augusztus 1. és 3. között Amszterdamban rendezték meg a nemzetközi LMBT... archívumok, könyvtárak, múzeumok és speciális gyűjtemények (LGBTI ALMS 2012) konferenciáját. Egyesületünket Hanzli Péter, a Háttér Társaság a Melegekért egyik ügyvivője és Nagy Sándor, a Háttér Archívum programfelelőse, egyben a konferencia tanácsadó testületének tagja képviselte. Egyesületünk két munkatársát meghívták a hagyományos Canal Parade rendezvényen a holland kormány hajójára is.

A rendezvény szervezője az IHLIA (Internationaal homo/lesbisch Informatiecentrum en Archief) azaz a Nemzetközi Meleg/Leszbikus Információs Központ és Archívum a legnagyobb ilyen intézmény Európában. Még 1978-ban alakult Homodok néven az Amszterdami Egyetemen, 2008-tól pedig már mint IHLIA az Amszterdami Városi Könyvtár részeként működik.

A konferencia elsősorban a világon működő különféle LMBT… archívumok együttműködését, kapcsolatépítését, a tapasztalatok cseréjét célozta meg, de az LMBT… és a nemzeti archívumok, levéltárak, könyvtárak közötti együttműködés elősegítését is fontos feladatként jelölték meg az IHLIA munkatársai. A rendezvény szervezői egy távlati célt is megfogalmaztak: 2020-tól ha a világ bármely pontján bárki bemegy egy városi vagy nemzeti könyvtárba, akkor ott megismerhető legyen számára a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek stb. történelme, kultúrája, jeles személyiségei. Azaz néhány éven belül az egyes nemzetek LMBT… kulturális örökségei váljanak a gyakorlatban is a nemzeti kultúrák és az európai kultúra részévé.

A háromnapos rendezvényen a főként Európából, Észak-Amerikából, illetve Ausztráliából érkezett több mint 120 résztvevő rövid előadásokat hallgathatott meg az eltérő modellben és finanszírozással működő intézményekről, azok tevékenységéről, működési nehézségeikről és terveikről. Egyes nyugat-európai államok kormányzata, illetve a városi önkormányzat támogatja a melegarchívumokat – például Berlinben, Münchenben vagy Amszterdamban. Van, ahol a városi könyvtár egy szegletében, másutt önálló szervezetben működik az LMBT… gyűjtemény. De előfordul, ahogyan Magyarországon is: LMBT… szervezet egyik programja az LMBT kulturális örökség védelme.

Hanzli Péter a Háttér Archívum legfrissebb tervéről – egy LMBT kultúrtörténeti oldal kialakításának lehetőségéről – tartott előadást, Borgos Anna (aki Pozsonyi Krisztával a Labrisz Leszbikus Egyesület könyvtárát képviselte a konferencián) a magyar leszbikus herstory programról beszélt.

Az előadás-blokkokat követő szekcióüléseken – ahol a hallgatóság az előadókkal részletesebben is megvitathatta a kérdéseket – a magyar részvevőket nagy érdeklődéssel fogadták. A külföldi barátaink számos kérdést tettek fel a magyar LMBT… helyzetről, a Háttér tevékenységéről, és az archívumi munkáról is.

A konferenciával kapcsolatban hirdették meg néhány hónapja az OpenUp projektet, amelynek lényege, hogy létrehoznak egy olyan weboldalt, ahol a Kelet, Közép- és Délkelet Európai LMBT… gyűjtemények anyagait (könyvek, folyóiratok, szórólapok, szervezetek iratai stb.) helyezik el elektronikus formában, miután digitalizálták azokat. Bővebben a programról: http://www.ihlia.nl/english/english/english_home/OpenUpENG.

A konferencián kiemelten köszönték meg a Háttér Archívum segítségét, amely a bécsi Hosi Wien-nel együtt a legtöbb értékes anyagot küldte be az IHLIA OpenUp programja számára az elmúlt hónapokban.

Részletesen a konferenciáról itt lehet olvasni: http://www.ihlia.nl/english/english/english_home/LGBT%20ALMS%202012%20Conference

A konferencia szervezését – mások mellett – a holland Oktatási, Kulturális és Tudományos Minisztérium, valamint Amszterdam Város Önkormányzata támogatta.

forrás és képek: hatter.hu

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.