Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Szülési szabadság meleg apa számára is – Brazíliában

Egy egyedi bírósági döntés alapján egy brazil meleg apa is megkapja ugyanazt a szülési szabadságot, mint ami egy különnemű párkapcsolatban jár az anyának. A bírósági döntés indoklásából kiderül: az azonos nemű párokkal szemben eddig diszkriminatív volt a szabályozás. A helyi LMBT aktivisták üdvözlik a döntést, ám úgy vélik, van még mit tenni az LMBT jogokért.

Az eddigi gyakorlat szerint egy heteroszexuális házasságban az anyának a szülés után a törvény szerint járt négy hónap szülési szabadság, míg az apa csak öt napot vehet ki a jövevény érkezésére való tekintettel. Ez a gyakorlat azonban hátrányosan érintette azon férfipárokat, akiknél gyermek érkezett a családba. Ugyanis mind a biológia apa, mind a másik fél csak öt-öt nap szabadságra volt jogosult. Leszbikus szülők esetében viszont mind a két nőnek járt a négy hónapos szülési szabadság.

A brazil bíróság most megállapította, hogy az eddigi rendelkezés diszkriminatív jellegű, mert az azonos nemű párok esetén a két szülő összevont szülői szabadsága kevesebb, mint a heteroszexuális pároknál. A Legfelsőbb Bíróság tavaly májusban született határozata alapján meghozott döntés értelmében az azonos nemű párjával bejegyzett élettársi kapcsolatban élő Lucimar da Silva lesz az első férfi hazájában, akit megillet az anyáknak járó négy hónapos szülési szabadság.

A bírósági döntés után nyilatkozott a brazil társadalombiztosítási intézet is, jelezve, hogy tiszteletben tartja a döntést. Azt viszont szóvivőjük megjegyezte, hogy „szokatlannak tűnhet a szülési szabadság megadása egy férfi számára... ez a hipotézis akkor lehetséges, ha az apa gondoskodik az újszülöttről”.

A mostani döntés azonban nem teremt precedenst, ezért más, azonos nemű kapcsolatban élő férfinak szintén bírósághoz kell majd fordulnia hasonló esetben, hogy megkapja ugyanazt a szabadságot, amely az anyákat illeti. Épp ezért fogalmazhatott úgy Carlos Tufvesson divattervező és LMBT jogi aktivista (a képen) a Guardiannek, hogy még van mit elvégezni a téren Brazíliában. Hozzátette: „Mi melegaktivisták nem különleges jogok elnyeréséért harcolunk. Azért küzdünk, hogy ugyanazok a jogok illessenek meg minket, mint bármely más állampolgárt, s alkotmányunk nagyon világos, amikor azt mondja, hogy minden állampolgár egyenlő a törvény előtt”.

fotó: stargaynews.com

Hanzli Péter

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.