Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Honlap Nagy-Britanniában, hogy megtaláljuk a melegbarát egyetemeket

Semmi sem rosszabb, mint ellenséges környezetben tanulni… Ennek leküzdésére indított honlapot a Stonewall nevű brit melegszervezet, mely segít az egyetemre, főiskolára továbbtanulni szándékozó diákoknak abban, hogy megtalálják maguknak a melegbarát oktatási intézményeket. A kutatást minden évben elvégzik, és a Stonewall munkatársai úgy látják: javul a helyzet.

A szervezet ígérete szerint évente elvégzi az egyetemek, főiskolák értékelését abból a szempontból, hogy azok mennyire melegbarátok. A honlapon (gaybydegree.co.uk) jelenleg 150 nagy-britanniai felsőoktatási intézmény szerepel, s mindet tíz kritérium szerint értékelték a vizsgálat készítői. Olyan szempontokra is figyeltek például, hogy az intézményen belül rendelkezésre állnak-e világos szabályok a homofób zaklatás ellen, az alkalmazottak kapnak-e speciális képzést a témáról, léteznek-e LMBT diákszervezetek, közösségi rendezvények stb.

A kritériumok alapján áll össze az intézmények osztályzata. Idén mintegy tucatnyi intézmény részesült csak „kitűnő” osztályzatban, igaz ez is jelentős javulás a tavalyi évhez képest, amikor alig volt egyetem ebben a kategóriában. Mint kiderült: a javulás mögött az is áll, hogy több egyetem is kapcsolatba lépett a Stonewall-lal annak érdekében, hogy javítsa helyezését a listán. „Azonban ez nem verseny” – érvelt a kutatás egyik vezetője. „Mi nem akarjuk, hogy az egyetemek versenyezzenek egymással, hanem azt szeretnék, hogy egyszerűen minden egyetem váljon befogadóvá”.

A vizsgálat szerint a leginkább melegbarát egyetemek a nagyvárosokban találhatók, így Londonban, Brightonban vagy Manchesterben.

A Stonewall szerint sok diák használja már az oldalt, bár azt nem tudják mérni, mekkora mértékben befolyásolja a választást. Azért is tartják fontosnak a honlapot, mert egy nem túl régi kutatás kimutatta: az LMBT egyetemi hallgatók közel felét éri inzultus társai részéről szexuális orientációjuk miatt az oktatási intézmény falai között – emlékeztetett Ben Summerskill, a Stonewall ügyvezető igazgatója.

A honlap igyekszik minél teljesebb körűen kiszolgálni a felvételizőket, így nemcsak LMBT-szempontból mutatja be az intézményeket, hanem olyan hasznos információkat is összegyűjtöttek, hogy mik a karrierlehetőségek, lakhatási feltételek vagy milyen a jelentkezési folyamat.

fotó: tetu-com

Hanzli Péter

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.