Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

LMBTQ tinédzsereket fényképezett egy amerikai fotóművész

Michael Sharkey amerikai fotóművész „Queer Kids in America” címmel turnézik világszerte kiállításával, melynek képein amerikai LMBTQ fiatalok portréit mutatja be. A vándorkiállítás jelenleg a franciaországi Perpignanban tekinthető meg – tudósít róla a Têtu magazin.

Az eredetileg divatfotós és dokumentumfilm-készítő Michael Sharkey LMBTQ kamaszokat bemutató fotósorozatának kifejezetten társadalmi üzenete van. Szerinte azért is kell művészi eszközökkel mindezt megjeleníteni, mert az LMBTQ tinédzsereknek mind a mai napig gyakran elutasítással vagy erőszakkal kell szembenézniük szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt. Fontos, hogy bemutassa: bonyolult dolog melegként felnőni az Egyesült Államokban is.

Sharkey a „Queer Kids in America” nevű portré-projektet még 2006-ban kezdte el, két évvel portréfotós pályája kezdete után. A New York-i művész 13 és 20 év közötti LMBTQ fiatalokkal találkozott a fotózás céljából államokszerte. A projekt neki személy szerint is fontos volt, hiszen annak idején, a nyolcvanas évek elején neki is nehéz volt melegként túlélni tinédzseréveit a Colorado állambeli Denver külvárosaiban.

Mint mondja: bár az utóbbi évtizedekben általánosságban javult az LMBT fiatalok helyzete Amerika-szerte, s ez nagyrészt köszönhető például a médiának, az erőszakos zaklatások elleni hatásos eszközöknek vagy az LMBTQ diákszövetségeknek, a helyzet számos területen ma sem túl jó. Az LMBT fiatalok jelentős része ma is homofób környezetben nő fel, magányosan és félelemben, s vannak olyan homofób szülők, akik gyűlölik a gyermekeiket. A projekt elindításának is egyik előzménye az volt, hogy a fotós számos levelet kapott olyan tinédzserektől, akiket a szüleik kidobtak otthonról melegségük miatt.

A fotós természetesen kap hideget és meleget is a fotókiállítás miatt. Konzervatív csoportok tiltakoznak ellene, ám úgy látja: a társadalmi fejlődést nem lehet megállítani. „Bármenyire is előrenyomulnak a konzervatív eszmék, a társadalmi változások már folyamatban vannak, és nem fogunk ugyanoda visszatérni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Sharkey.

A turnézó fotókiállítás jelenleg (augusztus 30-tól szeptember 30-ig) a perpignani Iron Hand Galériában tekinthető meg.

fotók: http://www.msharkey.com/68179/594144/projects/queer-kids

Hanzli Péter

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.