Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Ritkább, de rendszeres az lmbt diákok bántalmazása Amerikában

A homoszexuális tanulók körében készült amerikai vizsgálat szerint egyre kevesebben számolnak be arról, hogy gyakran érné őket szóbeli vagy fizikai bántalmazás az iskolai környezetben, ugyanakkor többségük, ha ritkán is, de még mindig tapasztalja - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

A Gay, Lesbian & Straight Education Network (GLSEN) által végzett National School Climate Survey eredményei szerint egyre több amerikai iskolában alkalmaznak diszkriminációellenes intézkedéseket, amelynek köszönhetően csökken a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (lmbt) diákok bántalmazásának intenzitása. A 2011-es évre vonatkozó felmérés szerint az érintettek mintegy harmada tapasztalt rendszeresen verbális bántalmazást, ami jelentős csökkenés a 2007-ben mért 45, illetve a 2009-es 40 százalékhoz képest. Fizikai bántalmazásban, mint a lökdösés, valamivel kevesebb, mint 11 százalékuknak volt része, ami 3 százalékpontos visszaesést jelent a 2009-es vizsgálat adataihoz képest.

Bár a bántalmazás gyakoriságának csökkenése pozitív eredmény, a kutatás készítői szerint nagyon aggasztó, hogy az lmbt tanulók többsége, ha nem is rendszeresen, de él át bántalmazást. A megkérdezettek 81 százaléka számolt be arról, hogy volt már része abban, hogy szexuális orientációja miatt szóban bántalmazták vagy megfenyegették. Mintegy 38 százalékuk tapasztalta, hogy fizikailag sértegették, 18 százalékuk pedig komolyabb tettlegességről is beszámolt. A Gay, Lesbian & Straight Education Network az Egyesült Államok szerte több mint 8500 13 és 20 év közötti LMBT fiatalt kérdezett meg.

forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

2020. 08. 09. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.