Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Meleg rögbivilágkupa Ausztráliában a kormányfő támogatásával

Támogatja az ausztrál kormányfő, hogy 2014-ben Sydneyben rendezzék meg a homoszexuálisok rögbi-világbajnokságát. Julia Gillard, a kontinensnyi ország első női és bevallottan ateista miniszterelnöke kedden, az Egyesült Államok elleni 2011. szeptember 11-i terrortámadás 11. évfordulóján közzétett üzenetében biztosította lelkes támogatásáról, hogy hazájában rendezzék meg a merénylet egyik hőséről elnevezett Bingham Kupát.

Mark Bingham meleg amerikai rögbijátékos egyike volt azoknak az utasoknak a United Airlines légitársaság terroristák által eltérített 93-as járatán, akik fellázadtak a gépeltérítők ellen. Bár a terroristákat nem tudták legyűrni, az akció eredményeként a repülőgép nem tudott célba érni, hanem a földnek csapódott Pennsylvania állam területén. A lázadás hős résztvevőit az Egyesült Államokban nagy tisztelet övezi.

Keddi videoüzenetében a munkáspárti ausztrál kormányfő hangsúlyozza, hogy a sportrajongó Ausztrália mélyen elkötelezett a sokszínűség és a kölcsönös tisztelet mellett, s "Sydney dinamikus városa tökéletes helyszín a Bingham Kupa számára, a Sydney Convicts, az első ausztrál meleg rögbicsapat pedig tökéletes házigazda". Julia Gillard emlékeztetett arra, hogy Sydney adott otthont a 2000-es nyári olimpiának, a 2003-as rögbi világkupának és 2002-ben a "melegolimpiának". A Bingham Kupa résztvevőinek is "ugyanilyen szívélyes és nagylelkű fogadtatásban lesz részük" - vélekedett a kormányfő, aki ezért "lelkesen" támogatja a meleg rögbiklub tervét.

Pártjától eltérően az élettársi kapcsolatban élő miniszterelnök ellenzi a melegházasság legalizálását, amelyet sokan követelnek Ausztráliában, és a közvélemény többsége is támogat. Gillard ugyanakkor a napokban lemondta beszédét egy vallásos lobbiszervezet gyűlésén, mert annak ultrakonzervatív vezetője azt mondta, hogy a homoszexualitás ártalmasabb az egészségre, mint a dohányzás.

forrás: MTI

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.