Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Oroszországban a homoszexualitás szörnyűbb, mint az abortusz, az eutanázia és a halálbüntetés

Egy friss oroszországi közvélemény-kutatás szerint az azonos neműek kapcsolata a harmadik helyet foglalja el az „erkölcsileg elfogadhatatlan és szánalmas” jelenségek listáján. Mikor a két kérdést külön-külön tették fel, a „morálisan elfogadhatatlan” cselekedetek között első helyen szerepelt a homoszexualitás.

A felmérést a Levada Center készítette augusztus 10. és 13. között, országos szinten. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy „erkölcsileg elfogadhatatlannak és szánalmasnak” tartják-e a megkérdezettek a különböző társadalmi jelenségeket, szokásokat. Az első helyezett, 75 százalékos elutasítottsággal az lett, ha egy felnőtt megveri a gyermekét, ezt követte 64 százalékos adattal az öngyilkosság és harmadik helyen, 62 százalékkal a homoszexualitás. Az azonos neműek szerelme olyan további „erkölcsileg elfogadhatatlan és szánalmas” dolgokat előzött meg, mint az emberi klónozás (62), a poligámia (41), az abortusz (38), a szerencsejáték (34), a házas férfival vagy férjes asszonnyal való viszony (22), az orvosi állatkísérletek (21), a halálbüntetés (21), az eutanázia (21), a válás (7), a nem házas férfi és nő közötti kapcsolat (6), a házasságon kívül született gyermek (5) vagy az, ha valaki állati szőrből készült ruhát visel magán (3).

Ha külön-külön tették fel a kérdéseket, és csak arra kérdeztek rá, hogy mi számít erkölcstelennek, akkor a listát már a homoszexualitás vezette, 81 százalékkal (igaz, ez is némi javulás a 2007-es 84 százalékhoz képest). Ebben a tekintetben második helyezett a marihuána-fogyasztás (81) és harmadik a poligámia (73) lett. A további helyezetek: alkohollal való visszaélés (64), kenőpénz elfogadása (63), házasságtörés (58), szerencsejáték (56), adócsalás (53) és abortusz (36).

A közvélemény-kutatás országos reprezentatív mintán készült, városi és vidéki lakosságot egyaránt lekérdezve. Összesen 1601 fő vett részt benne, a 18 év feletti lakosságból, az ország 45 régiójában, 130 településen. A statisztikai hibahatár nem haladja meg a 3,4%-ot.

Hanzli Péter

2020. 08. 09. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.