Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

A melegházasság ellen tüntettek a francia nagyvárosokban

Tüntetések voltak szombaton Párizsban és Franciaország több más nagyvárosában a kormány azon terve ellen, hogy legalizálják az azonos neműek házasságát. A fővárosban a szervezők szerint kétszázezren, a rendőrség becslése alapján hetvenezren vonultak föl, és transzparenseiken ilyen jelmondatok voltak olvashatók: "El a kezekkel a polgári házasságtól!", "Mindenki egy férfi és egy nő egyesüléséből született".

Összecsapások törtek ki vasárnap a melegházasság engedélyezése elleni újabb tüntetésen Párizsban, amikor a tiltakozók egy része rátámadt a feminista ellentüntetőkre és a megmozdulásról tudósító újságírókra. A jó hangulatú szombati békés felvonulás után - amelyen több mint százezren voltak - vasárnap a Civitas intézet elnevezésű fundamentalista katolikus szervezet felhívására mintegy 9 ezren vonultak utcára az azonos neműek házasságát engedélyező törvényjavaslat ellen, amelyet a jövő év elején vitat meg a parlament.

Az előző napinál radikálisabb hangvételű felvonulással szemben az ellentüntetők is provokatívabban viselkedtek. Amikor a Femen nevű feminista egyesület tucatnyi, félmeztelen apácának öltözött tagja a tüntetők közé vonult, a Civitas biztonsági emberei ütni és rugdosni kezdték a fiatal nőket, valamint a jelenlévő újságírókat és fotósokat. A jelenetet a France 2 közszolgálati televízió híradójának kamerája is rögzítette. A rendőrség a támadók közül öt személyt őrizetbe vett.

A becslések szerint a 100 ezres támogatói körrel rendelkező, mintegy ezer tagú fundamentalista katolikus szervezet "Igen a családra, nem a homoőrületre" és "Egy papa, egy mama minden családnak" feliratú transzparensekkel tiltakozott vasárnap. A tüntetők között többségben voltak a fiatalok, sokan reverendát viseltek, de nemzeti zászlót és keresztet magasba emelő nyugdíjas korúak és teljes családok is vonultak a tömegben.

"Az a célunk, hogy valódi csatát vívjunk a család és a gyerekek megmentése érdekében" - mondta Alain Escada, a Civitas egyik vezetője. Szerinte a homoszexuális házasság olyan, mint a Pandora szelencéje, amelynek engedélyezésével megnyílik az út a poligámia vagy a vérfertőző házasság elfogadása felé. A Civitas álláspontja szerint a homoszexualitás olyan "ferde hajlam", amelyet korrigálni kell és az ilyen hajlamú embereknek tartózkodnia kellene a szexuális élettől.

Marisol Touraine, a Házasodhasson mindenki! címet viselő törvényjavaslatért felelős szociálisügyi és egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta, hogy tiszteletben tartja a tüntetők aggodalmait, a tervezet januári parlamenti vitájáig mindenki kifejtheti a véleményét, de a kormány semmiképpen nem fogja visszavonni a javaslatot.

A kormány a Házasodhasson mindenki! címet adta indítványának, amelyről januárban kezd tárgyalni a nemzetgyűlés, a szavazás 2013 közepén várható. A törvény lehetővé tenné a homoszexuális pároknak az örökbefogadást.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a franciák többsége támogatja a melegházasságot, de azt nem, hogy a homoszexuálisok gyereket fogadhassanak örökbe. A törvénytervezetet ellenző szervezetek hangoztatják, hogy a jogszabály-változtatás "veszélyes helyzetet, hatalmas felfordulást idézne elő".

A katolikus egyház is ellenzi a tervet. A Vatikán november elején fogadkozott, hogy soha nem fogja feladni a harcot az ellen, hogy eltöröljék a heteroszexuális házasság privilégiumát, "a civilizáció egyik vívmányát". Több ezer fős hasonló tüntetések voltak szombaton több más francia nagyvárosban is, Lyonban Philippe Barbarin bíboros, Toulouse-ban pedig Robert Le Gall érsek vezetésével.

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.