Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Transzneműt választottak tisztségviselőnek Kubában

Egy gyermekkora óta nőként élő férfit választottak meg tanácstagnak a kubai Caibarién városban. Ezzel a mássága miatt a börtönt is megjárt 48 éves Adela Hernandez lett az első transznemű választott tisztségviselő a változóban lévő kommunista szigetországban. Az ápolóként és EKG-technikusként dolgozó José Agustin Hernandez 280:170 arányban győzte le riválisát egy november eleji helyhatósági szavazáson.

Tanácstaggá választása nyomán akár a jövő évi parlamenti választásokon is indulhat. A nem átoperált, ezért okmányaiban férfiként, José Agustin Hernandezként szereplő Adela nagy győzelemként és a kubai változások mérföldköveként értékeli megválasztását, hiszen hajdan a családja kitagadta - a saját apja jelentette fel szokványostól eltérő szexualitásáért -, és mássága miatt két évet töltött börtönben. Hernandez szerint elfogadását nagyban segítette, hogy évek óta részt vesz a helyi lakóbizottság munkájában.

Választott tisztségviselőként nemcsak körzetét akarja képviselni, hanem a melegjogok szószólója is akar lenni - mondta el az AP-nek.

fotó: MTI/ EPA/Alejandro Ernesto

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.