Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Brit konzervatív politikusok az azonos neműek házasságának engedélyezéséért

Vezető brit konzervatív politikusok emeltek szót vasárnap az azonos neműek házasságának engedélyezéséért. A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit napilapban közzétett nyílt levelet a kormányzó Konzervatív Párt tizenkilenc magas rangú politikusa írta alá, köztük Boris Johnson, London polgármestere, valamint Michael Gove oktatási miniszter, Patrick McLoughlin közlekedési miniszter és Nicholas Soames alsóházi képviselő, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája.

Levelükben az aláírók kifejtik azt a véleményüket, hogy ha két ember szereti egymást és hajlandó nyilvánosan hitet tenni élethosszig tartó kapcsolata mellett, az az egész társadalmat gazdagítja és erősíti. Éppen ezért a házasság intézményének mindenki számára nyitva kell állnia, szexuális irányultságtól függetlenül.

A levélírók elismerik, hogy az azonos neműek kapcsolatának hivatalossá tételére Nagy-Britanniában jelenleg rendelkezésre álló jogi lehetőség, vagyis a bejegyzett élettársi kapcsolat megteremtése fontos lépés volt az azonos nemű párok együttélésnek törvényi elismerése felé. Nyílt levelük szerint azonban ez nem azonos a házassággal az egymás iránti elkötelezettség általánosan elfogadott ismérvei alapján.

A konzervatív politikusok levele szerint a vallásszabadság azt is jelenti, hogy a vallási felekezeteknek lehetővé kell tenni az azonos neműek összeadását, jóllehet a nyílt levél aláírói hangsúlyozzák, hogy az egyházakat nem szabad erre kötelezni. Az azonos neműek házasságának lehetővé tételét David Cameron miniszterelnök is támogatja. Cameron ígéretet tett arra, hogy az ehhez szükséges törvényi változtatásokat a 2015-ben esedékes következő parlamenti választások előtt végrehajtják.

A kérdés azonban a Konzervatív Pártot is megosztja; a párt alsóházi frakciójának harmada ellenzi a törvénymódosítást. A tervezett jogszabály mindazonáltal valószínűleg így is kényelmes többséggel átmegy majd, mivel a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt egyöntetűen támogatja az azonos neműek házasodási jogának megteremtését. Az anglikán egyház ugyanakkor már hónapokkal ezelőtt kifejezésre juttatta erőteljes ellenérzéseit a tervvel kapcsolatban.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő felekezet - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - júniusban közzétett állásfoglalásában közölte, hogy nem tudja támogatni azt a javaslatot, amelynek alapján a pároknak "nemüktől függetlenül" lehetőségük lenne a házasságkötésre, mivel ez a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

forrás: MTI

2020. 08. 09. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.