Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Megkezdődött az azonos nemű párok esketése Washington államban

Megkezdték az azonos nemű párok összeesketését vasárnapra virradóra az Egyesült Államok északnyugati partvidékén fekvő Washington államban. Az ezt megengedő, újonnan hatályba lépett törvény ugyanis csütörtöktől tette lehetővé a házassági engedélyek kikérését, vasárnaptól - a törvény által előírt háromnapos várakozási időszak lejártával - pedig az esküvőket is.

Az első pár, amely kimondta a boldogító "igen"-t, két általános iskolai tanárnő volt. A november 6-i amerikai elnökválasztással egy időben tartott népszavazásokon Washington, Maine és Maryland állam lakossága is úgy döntött, hogy a házastársakat megillető jogokat az azonos nemű párok tagjaira is ki kell terjeszteni. Korábban a kérdésről tartott amerikai referendumok rendre elutasították a melegek és a leszbikusok közötti hivatalos élettársi kapcsolat emancipálását.

A népszavazások eredménye a kérdéssel kapcsolatban végzett közvélemény-kutatásokkal összhangban egyértelműen azt jelzi, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt években megváltozott a közhangulat és országos szinten a többség már nem utasítja el az azonos neműek egybekelését. A Pew közvélemény-kutató intézet októberben publikált adatai szerint az amerikaiak 49 százaléka támogatja és csak 40 százalékuk ellenzi az ilyen típusú házasságokat.

Májusban Barack Obama lett az első amerikai elnök, aki kijelentette, hogy a homoszexuálisoknak joguk van az egybekelésre. Az ilyen típusú házasságokat eddig hat államban és a fővárosban engedélyezték. 31 államban alkotmánymódosítás révén kifejezetten megtiltották a homoszexuálisok frigyét, az 1996-os szövetségi házasságvédelmi törvény pedig egyértelműen csak a heteroszexuális párokat tekinti családnak.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság pénteken jelentette be, hogy egy kaliforniai és egy New York-i kereset alapján kész megvizsgálni az olyan törvényeket, amelyek a házasságot kizárólag egy férfi és egy nő törvényesített kapcsolataként írják le.

fotó: gayker.com

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.