Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Orosz törvényjavaslat veszélyezteti a véleménynyilvánítás szabadságát

Az orosz Duma december 19-én vitatja meg azt törvényjavaslatot, amely országosan tiltaná a „homoszexualitás eszméjének terjesztését a kiskorúak körében". A törvény, ha életbe lépne, sértené a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. A törvény (44554-6. számú Föderációs Törvénytervezet) szövege szerint a „homoszexualitás eszméjének terjesztése a kiskorúak körében" szabálysértésnek minősülne.

A szabálysértés elkövetője akár 500,000 rubel (US$ 16,200) pénzbüntetést is kaphatna. A tervezet nem részletezi, mit jelent a „homoszexualitás eszméjének terjesztése" és így mindez nagyon szabadon értelmezhető. Ez közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek tenné ki az LMBTI személyeket egy olyan országban, ahol a szexuális beállítottságon vagy a nemi identitáson alapuló diszkrimináció jelenleg is széles körben elterjedt.

A törvény még jobban megbélyegezné az LMBTI közösség tagjait azzal, hogy állandósítaná a nézetet, miszerint a gyermekeket meg kell védeni a homoszexualitástól. Hatást gyakorolna az LMBTI személyek gyülekezési és véleménynyilvánítási jogainak gyakorlására, és megakadályozná őket akár az olyan információkhoz történő hozzáféréstől, amely létfontosságú lehet a szexuális egészségükkel kapcsolatban. A törvény továbbá súlyosan hátráltatná az LMBTI személyek jogegyenlőségének előmozdításáért küzdő jogvédők tevékenységét, akik közül néhányukat már eddig is zaklattak vagy bántalmaztak.

A törvényjavaslat sérti a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságához való jogokat, valamint a törvény előtti egyenlőséghez és diszkrimináció-mentességhez való jogot, amelyeket a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya (ICCPR), az Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény és egyéb, Oroszország által elfogadott nemzetközi emberi jogi szerződések biztosítanak. Ezenfelül a törvény az Orosz Föderáció saját alkotmányát is sértené.

Írd alá nyílt levelünket, amelyet a Duma elnökének, továbbá a parlament alkotmányügyi és család-, gyermek-, és nőügyi bizottságainak elnökeinek juttatunk el december 18-án.

Alulírottak:

Sürgetjük az orosz parlament képviselőit, hogy ne fogadják el a 44554-6 föderációs törvényt, sem jelenlegi, sem módosított formában;

Felszólítjuk a képviselőket, hogy valamennyi polgár jogait egyenlő erővel védelmezzék, függetlenül bárki – vélt vagy valós – szexuális irányultságától vagy nemi identitásától.

A szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni védelemhez és a törvény előtti egyenlőséghez mindenkinek azonos jogai vannak. Ezen jogok gyakorlását az európai és nemzetközi emberi jogi egyezmények is szavatolják.

[Az érvényességhez név és település ("város") megadása szükséges. Személyes adataidat a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezeljük, azokat harmadik fél részére nem adjuk át. Amennyiben az ügyben vagy vonatkozó kampányunkban az aláírásgyűjtés lezárása után olyan fejlemény történik, amelyről úgy gondoljuk fontos, hogy értesülj, azt az általad megadott e-mail címre küldött üzenetben fogjuk megtenni. Technikai megjegyzés: a kitöltőfelület nem tudja kezelni az „ő" és „ű" karaktereket, kérjük ezek használatának mellőzését. Az aláírók neve automatikusan megjelenik a listán, ha nevét nem kívánja feltüntetni, kérjük írjon a kampany@amnesty.hu e-mail címre.]

forrás: Amnesty International Magyarország

2020. 08. 10. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.