Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Januártól munkacsoport segíti az AIDS elleni küzdelmet

A HIV-fertőzés, illetve AIDS-megbetegedés elleni küzdelem elősegítésére az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó szerveként januártól megalakul a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló utasítása a Magyar Közlöny legfrissebb Hivatalos Értesítőjében jelent meg.

A munkacsoport feladata a HIV-fertőzés és az AIDS-megbetegedés elleni küzdelem szakmai irányításának koordinálása lesz, különös tekintettel a magyarországi HIV/AIDS stratégia, illetve a cselekvési programok kidolgozására, s azok végrehajtására. A munkacsoport többek között állást foglal a HIV/AIDS elleni küzdelem területén felmerülő valamennyi lényeges kérdésben, javaslatot tesz a HIV/AIDS elleni küzdelem egyes feladatainak rangsorolására, valamint a minisztérium hatáskörébe tartozó, rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználására.

A munkacsoport feladata lesz továbbá, hogy javaslatot tegyen a miniszternek a HIV-megelőzéssel, valamint a HIV/AIDS-gondozással, kezeléssel kapcsolatos szakmai irányelvek kidolgozására, valamint hogy elősegítse a lakosság HIV-fertőzéssel és AIDS-megbetegedéssel kapcsolatos ismereteinek bővítését, különös tekintettel a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokra.

A munkacsoport együttműködik az illetékes minisztériumokkal, az egészségügyi szakmai kollégium érintett tagozataival, az országos intézetekkel és más egészségügyi intézményekkel - különösen az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézettel -, továbbá a HIV/AIDS-prevenció, az egészségnevelés és az epidemiológia területén érintett illetékes kormányzati, társadalmi és civil szervezetekkel, valamint az érintett társadalmi rétegek képviselőivel. Az utasítás értelmében a munkacsoport szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint Magyarországon 25 év alatt - 1987 és 2012 szeptember 30-a között - 333 ember halt meg AIDS következtében. Az idén szeptember 30-ig 33 új AIDS-megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, és 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba - írta az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett fertőzöttek számát.

forrás: MTI

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.