Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Most a melegek házassága mellett tüntettek a franciák

Ezrek tüntettek Franciaországban az azonos neműek házasságának bevezetése mellett szombaton, három nappal az erről szóló törvénytervezet parlamenti vitája előtt. A délkelet-franciaországi Lyonban a hivatalos adat szerint 11 ezren, a szervezők szerint 20 ezren vettek részt a tervet támogató megmozduláson. Transzparenseiken olyan jelszavak álltak, minthogy "Jézusnak is két apja volt" vagy hogy "Két apánk van, mégsem érezzük magunkat elveszettnek".

A déli Montpellier-ben a hivatalos forrás szerint 2100, míg a szervezők szerint 6 ezren vonultak fel. A menet élén haladók transzparensén az állt: "A köztársaság egyenlőséget kíván". A fővárosban vasárnap tartanak támogató nagygyűlést. A santiagói látogatáson lévő Jean-Marc Ayrault miniszterelnök azt mondta szombaton, hogy nagy arányú részvételt remél. "Akik támogatják, ki kell ezt mondaniuk. Nem csak azoknak, akik ellenzik" - fűzte hozzá.

A szombati megmozdulások létszámukban egyértelműen elmaradtak az ellenzők két héttel ezelőtti tüntetésétől. Január 13-án a szervezők szerint legalább 800 ezren tiltakoztak Francois Hollande szocialista köztársasági elnök törvényjavaslata ellen, amely az örökbefogadást is megengedné homoszexuális házaspároknak. A prefektúra közlése szerint mintegy 340 ezren vonultak fel Párizs utcáin.

A konzervatív ellenzék és a katolikus egyház által támogatott tömegtüntetés ellenére a szocialista kormány kitart a javaslat mellett. Felmérések szerint a franciák többsége elfogadja, hogy a melegek házasságot köthessenek, szűk többségük ugyanakkor elutasítja, hogy gyereket is örökbe fogadhassanak.

fotó: tetu.com

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.