Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Petíció a brit miniszterelnöknek a melegházasság engedélyezése ellen

Petíciót adtak át vasárnap délután a brit Konzervatív Párt aktivistái David Cameron kormányfőnek, tiltakozva az azonos neműek házasságának tervezett engedélyezése ellen. A törvénymódosításról, amely egyre súlyosabb - a brit sajtó szóhasználata szerint immár gyakorlatilag lázadással felérő - belvillongásokat szít a kormányzó Konzervatív Párton belül, várhatóan kedden szavaz a londoni parlament alsóháza.

A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív lap értesülései szerint a 303 konzervatív párti alsóházi képviselő közül 180 - vagyis a frakciónak jóval több mint a fele - készül arra, hogy az azonos neműek házasodását engedélyező törvénymódosítás ügyében saját kormánya ellen szavazzon, illetve tartózkodjon a voksoláson. A lap úgy tudja, hogy a "lázadók" között kormánytagok is vannak.

A tervezet elfogadása ennek ellenére bizonyosra vehető, mivel a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt is támogatja a módosítást. Elemzői vélemények szerint ugyanakkor alaposan megingatná Cameron pozícióját, ha a változtatást csak az ellenzék támogatásával tudná elfogadtatni az alsóházban.

A párton belüli ellenállás újabb jeleként a Konzervatív Párt tagjaiból és aktivistáiból álló választókerületi pártszervezetek elnökei vasárnap délután erőteljes hangvételű petíciót nyújtottak át a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, követelve, hogy a törvénymódosításról szóló végszavazást a kormány halassza el a 2015-ben esedékes következő választások utánig. A petíció szerint a módosítás elfogása "nem javítaná" a Konzervatív Párt választási pozícióit, sőt "komoly károkat" okozna a pártnak a választások előtt, ráadásul az azonos nemű párok jogainak érvényesülését sem javítaná.

A felhívásban a választókerületi pártszervezetek vezetői annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a módosításra sem a párt legutóbbi választási programja, sem a liberálisokkal kötött koalíciós szerződés nem adott felhatalmazást, és a tervezetet a kormány olyan módon "hajtja át a parlamenten", amelyet a Konzervatív Párt tagjainak jelentős hányada "rendkívül ízléstelennek", a párt alapelveivel és a brit demokrácia legjobb hagyományaival ellentétesnek tart. A petíció szerint "a házasság intézményének meghatározását átíró döntés" megfelelő konzultáció nélkül született, és így megkérdőjelezhető.

A törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár egyházi szertartás keretében házasságra lépjenek egymással. A törvényjavaslat ugyanakkor nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási szertartás keretében.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - már tavaly nyáron bejelentette, hogy "nem tud támogatni" olyan törvénymódosítást, amely a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

A petíció szövege elolvasható a Pinknews honlapján.

forrás: MTI

2020. 08. 08. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.