Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Támogatta a brit parlament az azonos neműek házasságát engedélyező módosítást

Nagy többséggel támogatta a brit parlament alsóháza kedden este az azonos nemű párok házasságának engedélyezését célzó törvénymódosítási javaslatot. A kormányzó Konzervatív Párt képviselőinek többsége azonban elvetette saját kormányának indítványát, vagy legalábbis tartózkodott. A módosítási javaslatot 400-175 arányban, vagyis 225 fős többséggel hagyta jóvá az alsóház.

Ez a többszöröse a konzervatív-liberális kormánykoalíció alsóházi többségének, ami azt jelenti, hogy a Liberális Demokraták mellett legnagyobb ellenzéki erő, a baloldali Munkáspárt is szinte egyöntetűen támogatta módosítást. A nem hivatalos adatok szerint ugyanakkor a jelenlévő konzervatív törvényhozóknak valamivel több mint a fele nem szavazta meg a módosítási kezdeményezést. Ez újabb jele annak a mély megosztottságnak, amely az azonos neműek házasságának kérdésében támadt a konzervatívok soraiban.

Alig két nappal a kedd esti voksolás előtt a Konzervatív Párt tagjaiból és aktivistáiból álló választókerületi pártszervezetek elnökei erőteljes hangvételű petíciót nyújtottak át a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, követelve, hogy a törvénymódosításról szóló végszavazást a kormány halassza el a 2015-ben esedékes következő választások utánig. A felhívásban a választókerületi pártszervezetek vezetői annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a módosításra sem a párt legutóbbi választási programja, sem a liberálisokkal kötött koalíciós szerződés nem adott felhatalmazást, "a házasság intézményének meghatározását átíró döntés" pedig megfelelő konzultáció nélkül született, és így megkérdőjelezhető.

David Cameron miniszterelnök ugyanakkor a kedd esti szavazás után kijelentette, hogy bár "erőteljes nézetek" fogalmazódtak meg a vitában a ház mindkét oldalán, az eredmény azonban fontos előrelépés az egész ország számára. Hozzátette: ő erőteljesen hisz a házasság intézményében, és helyénvalónak tartja, hogy azonos nemű párok is összeházasodhassanak.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - mindazonáltal már tavaly nyáron bejelentette, hogy "nem tud támogatni" olyan törvénymódosítást, amely a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg". Ugyancsak elítélte a kormány kezdeményezését Vincent Nichols, Westminster érseke, az ötmillió hívőt számláló angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága.

Nichols karácsonyi miséjén kijelentette, hogy az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, ezért a módosítás "demokratikus szempontból törvényalkotási romhalmaz". A kedd esti szavazás után a módosító javaslat a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, majd onnan vissza az alsóházba, ahol ismét szavaznak a főrendi ház esetleges változtatási döntéseiről. Végső jóváhagyás esetén a törvény 2015-ben lép életbe.

forrás: MTI

2020. 08. 05. Szerda

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.