Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Elfogadta a melegházasságot engedélyező törvénytervezetet a francia parlament

Tíz napon át tartó hangos maratoni parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt. A törvényjavaslatot - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység - a képviselők 329 igen szavazattal 229 nem ellenében hagyták jóvá.

A szavazás kimenetele nem volt kérdéses, miután a baloldal egységesen támogatta a halálbüntetés 1981-es eltörlése óta legjelentősebb társadalmi reformot. A jobboldalról ketten szavazták meg, és három ellenzéki képviselő tartózkodott. Az obstrukciós céllal beterjesztett 4999 ellenzéki indítvány elvetéséhez 110 órányi vita, 24 parlamenti ülés volt szükséges, így a törvény a hetedik leghosszabban megvitatott jogszabály lett 1958 óta. A szöveget április 2-án kezdi megvitatni a parlament felsőháza, a szenátus.

Thierry Mandon, a kormányzó szocialisták frakciójának szóvivője szerint a kormánypárti képviselőcsoport "büszke arra, hogy hatalmas lépés történt a jogegyenlőség irányában és annak érdekében, hogy harminc évi küzdelem sikerrel végződjön". A törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is az azonos nemű párok számára. Eredetileg a mesterséges megtermékenyítés szabályozásának módosítása is benne volt a tervezetben, de azt a folyamatos utcai tiltakozások nyomására a kormányzat végül kivette a szövegből, és a családügyi törvény év végén esedékes módosítási javaslatához csatolta.

A melegházasság engedélyezését ellenzők elsősorban ez utóbbi pontok miatt március 24-én ismét tömegrendezvényen kívánnak tiltakozni, a katolikus egyház támogatásával. A felsőház jogi bizottsága kedden meghallgatta az ország vallási vezetőit: André Vingt-Trois párizsi érseket, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, Claude Batyt, a Protestáns Szövetség elnökét, Gilles Bernheim főrabbit, Mohammed Moussaouit, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsának elnökét és Emmanuel metropolitát, ortodox püspököt is. Vingt-Trois bíboros elmondta: a tervezetről szóló vita során azt tapasztalta, hogy "számos tényező még inkább megerősítette korábbi hozzászólásait, különösen a gyermekek származásával és diszkriminálásával összefüggésben". A tervezett felvonulással kapcsolatban megjegyezte: "jó dolog, hogy az emberek látható módon ki akarják fejezni véleményüket", de az érsek inkább egy nagyszabású vitát tartana kívánatosnak.

A demográfiai tanulmányok nemzeti intézetének (INED) becslése szerint a Franciaországban párkapcsolatban élők közül egy százalékos az azonos neműek aránya, hasonlóan a környező országokhoz. A házasságkötések száma fokozatosan csökken: a 2001-es 300 ezerről tíz év alatt 241 ezerre esett vissza a statisztikai hivatal adatai szerint. Az 1999-ben bevezetett regisztrált élettársi kapcsolatok száma - amely a kezdetektől engedélyezett azonos neműek számára is - viszont a 13 évvel ezelőtti 20 ezerről 2012-ben 205 ezerre nőt. Ez utóbbit azonban 95 százalékban heteroszexuális párok jegyeztették be.

forrás: MTI

2020. 07. 12. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.