where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Elfogadta a melegházasságot engedélyező törvénytervezetet a francia parlament

Tíz napon át tartó hangos maratoni parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt. A törvényjavaslatot - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység - a képviselők 329 igen szavazattal 229 nem ellenében hagyták jóvá.

A szavazás kimenetele nem volt kérdéses, miután a baloldal egységesen támogatta a halálbüntetés 1981-es eltörlése óta legjelentősebb társadalmi reformot. A jobboldalról ketten szavazták meg, és három ellenzéki képviselő tartózkodott. Az obstrukciós céllal beterjesztett 4999 ellenzéki indítvány elvetéséhez 110 órányi vita, 24 parlamenti ülés volt szükséges, így a törvény a hetedik leghosszabban megvitatott jogszabály lett 1958 óta. A szöveget április 2-án kezdi megvitatni a parlament felsőháza, a szenátus.

Thierry Mandon, a kormányzó szocialisták frakciójának szóvivője szerint a kormánypárti képviselőcsoport "büszke arra, hogy hatalmas lépés történt a jogegyenlőség irányában és annak érdekében, hogy harminc évi küzdelem sikerrel végződjön". A törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is az azonos nemű párok számára. Eredetileg a mesterséges megtermékenyítés szabályozásának módosítása is benne volt a tervezetben, de azt a folyamatos utcai tiltakozások nyomására a kormányzat végül kivette a szövegből, és a családügyi törvény év végén esedékes módosítási javaslatához csatolta.

A melegházasság engedélyezését ellenzők elsősorban ez utóbbi pontok miatt március 24-én ismét tömegrendezvényen kívánnak tiltakozni, a katolikus egyház támogatásával. A felsőház jogi bizottsága kedden meghallgatta az ország vallási vezetőit: André Vingt-Trois párizsi érseket, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, Claude Batyt, a Protestáns Szövetség elnökét, Gilles Bernheim főrabbit, Mohammed Moussaouit, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsának elnökét és Emmanuel metropolitát, ortodox püspököt is. Vingt-Trois bíboros elmondta: a tervezetről szóló vita során azt tapasztalta, hogy "számos tényező még inkább megerősítette korábbi hozzászólásait, különösen a gyermekek származásával és diszkriminálásával összefüggésben". A tervezett felvonulással kapcsolatban megjegyezte: "jó dolog, hogy az emberek látható módon ki akarják fejezni véleményüket", de az érsek inkább egy nagyszabású vitát tartana kívánatosnak.

A demográfiai tanulmányok nemzeti intézetének (INED) becslése szerint a Franciaországban párkapcsolatban élők közül egy százalékos az azonos neműek aránya, hasonlóan a környező országokhoz. A házasságkötések száma fokozatosan csökken: a 2001-es 300 ezerről tíz év alatt 241 ezerre esett vissza a statisztikai hivatal adatai szerint. Az 1999-ben bevezetett regisztrált élettársi kapcsolatok száma - amely a kezdetektől engedélyezett azonos neműek számára is - viszont a 13 évvel ezelőtti 20 ezerről 2012-ben 205 ezerre nőt. Ez utóbbit azonban 95 százalékban heteroszexuális párok jegyeztették be.

forrás: MTI

2018. 10. 20. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.