Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Először temethetnek meleg párt katonai temetőben

Először engedélyezte az Egyesült Államok veteránügyi minisztériuma, hogy egy meleg katonanő nemzeti temetőben helyezze végső nyugalomra párját. Eric Shinseki, az Obama-kormány veteránok ügyeiért felelős minisztere hagyta jóvá, hogy a 66 éves Linda Campbell, a légierő nyugállományú tisztje az Oregon állambeli Williamette katonai sírkertben temesse el élettársát, Nancy Lynchildot, aki 64 évesen tavaly decemberben halt meg rákban - jelentette az ABC.

A tévécsatorna szerint a két nő 1994 óta élt együtt és 2010-ben kötött házasságot Kanadában, Brit Columbia tartományban. Linda Campbellnek a házastársa temetéséről szóló kérelmét először elutasították, ezt követően a nő közvetlenül a miniszterhez fordult. Shinseki január végén úgy határozott, jóváhagyja a nyugállományba vonult katona kérelmét, így Linda Campbell halála után együtt nyugodhat élettársával.

A tárca közleményében hangsúlyozta, a politikus arra alapozta döntését, hogy meggyőződött arról, az elhunyt és a veterán között elkötelezett kapcsolat volt. Shinseki jóváhagyása nem jelent változást a minisztérium hivatalos irányvonalában, és csak erre az esetre szól - tudatta a tárca. Noha az Egyesült Államokban visszavonták azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalók szolgáljanak a hadseregben, az a jogszabály még mindig hatályban van, amely tiltja a szövetségi kormány számára, hogy törvényesnek ismerje el az azonos neműek közötti házasságot.

A katonai temetőkben kizárólag katonákat, veteránokat és házastársaikat, illetve ritkán a befolyásos közéleti személyiségeket temethetik el. A Williamette egyike az Egyesült Államokban nyilvántartott 140 nemzeti temetőnek. A leghíresebb ilyen sírkert az arlingtoni Virginia államban. Ott nyugszik többek közt John F. Kennedy elnök is.

forrás: MTI

2020. 07. 12. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.