Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Az azonos nemű párok jogainak kiterjesztését szorgalmazza egy miniszter Ausztriában

Az azonos nemű, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok örökbefogadási jogának megteremtése mellett foglalt állást egy osztrák miniszter kedden, az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete alapján. A strasbourgi emberi jogi bíróság jogsértőnek mondta ki azt, hogy Ausztriában az azonos nemű párok egyik tagja nem fogadhatja örökbe társának gyermekét, miközben a heteroszexuális, nem összeházasodott párok előtt nyitva áll ez a lehetőség.

Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi és esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte a strasbourgi ítéletet és "irányadónak" nevezte azt. Meggyőződésének adott hangot, hogy az ítélet nyomán új lendületet kap a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális párok teljes jogegyenlőségének megteremtéséről folyó vita Ausztriában. A téma megosztja az osztrák kormánykoalíciót. Az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) tartozó Heinisch-Hosek korábban is szorgalmazta már az örökbefogadási jog kiterjesztését az azonos nemű párokra és azt is, hogy leszbikus párok mesterséges megtermékenyítést vehessenek igénybe. A mesterséges megtermékenyítés kérdését az osztrák alkotmánybíróság jelenleg vizsgálja.

A másik kormánypárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) mindeddig ellenezte mindkét törekvést. Reinhold Mitterlehner családügyi miniszter (ÖVP) ugyanakkor a múlt úgy fogalmazott: bár az ÖVP "nem törekszik" ilyen szabályozásra, de "ez nem jelenti azt, hogy nem fogadja el a társadalmi változásokat". Az örökbefogadás kérdésében egy osztrák leszbikus pár azt követően fordult a strasbourgi testülethez, hogy 2006-ban egy tartományi bíróság, majd az osztrák legfelsőbb bíróság is elutasította kérelmüket. Az osztrák bírói testületek úgy ítélkeztek, hogy bár a törvény nem fejti ki a "szülők" fogalmának jelentését, egyértelműen egy férfit és egy nőt értenek alatta, ezért amennyiben a gyermek mindkét szülője él, nem indokolt, hogy örökbefogadó szülő helyettesítse az egyiküket.

A strasbourgi bíróság ezzel szemben kimondta, hogy az osztrák szabályozás hátrányosan megkülönbözteti a heteroszexuális párokkal szemben a homoszexuálisokat, s ezzel sérül az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14., a diszkrimináció tilalmáról szóló cikke, valamint a magán- és a családi élet tiszteletben tartásáról szóló 8. cikk. Az emberi jogi bíróság egyúttal megfogalmazta azt is, hogy az országoknak nem kötelező örökbefogadási lehetőséget biztosítaniuk nem házas párok számára.

Ausztriában 2010 óta van lehetőség arra, hogy meleg és leszbikus párok bejegyzett élettársi kapcsolatra léphessenek. Házasságot csak különböző nemű párok köthetnek az osztrák jog szerint. Egy kedden közzétett friss statisztikai adat szerint tavaly 386 azonos nemű pár adott hivatalos formát kapcsolatának. Az első évben 705 pár élt ezzel a lehetőséggel, míg 2011-ben 433.

forrás: MTI

2020. 07. 12. Vasárnap

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.