where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Washington szerint alkotmányellenes a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése

Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket - közölték szombaton amerikai napilapok. Az igazságügyi tárca pénteken adott ki állásfoglalást az 1996-ban elfogadott szövetségi házasságvédelmi törvénnyel (DOMA) kapcsolatban, amelynek alkotmányosságát kétperes eljárással kapcsolatban márciusban kezdi majd el vizsgálni az amerikai legfelsőbb bíróság.

A szövetségi törvény meghatározása értelmében házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, így az azonos nemű házaspárok elesnek a szövetségi adózás, a társadalombiztosítás, a csődvédelem és betegszabadság terén nyújtható kedvezményektől. "A homoszexualitás erkölcsi alapon történő ellenezése, noha mély személyes meggyőződést tükrözhet, nem lehet olyan törvényes politikai cél, amely igazolhatja, hogy a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatban ne érvényesítsenek egyenlő bánásmódot" - hangozott Donald Verrilli főügyész-helyettesnek a házasságvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása.

Barack Obama májusban nyíltan kijelentette, hogy támogatja az azonos neműek házasságát, és arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy az általa irányított tárca ne lépjen fel a bíróságokon a DOMA védelmében. A kongresszusi republikánusok ezzel szemben elvi kérdésnek tekintik a házasságvédelmi törvény megtartását, aminek érdekében jogi eszközökhöz kívánnak folyamodni. Novemberben három újabb állam - Maryland, Washington és Maine - csatlakozott ahhoz a korábbi hathoz és a szövetségi fővároshoz, amelyekben engedélyezték a homoszexuális párok egybekelését.

Több államban elismerik az azonos neműek élettársi viszonyát vagy "civil szövetségét", másokban viszont a helyi alkotmány kifejezetten tiltja a homoszexuálisok frigyre lépését. A kongresszusban előkészület alatt áll a házasság tiszteletéről szóló törvény, amely a DOMA helyébe léphet majd. A készülő jogszabály nem tiltaná meg az államok számára az azonos neműek házasságának engedélyezését, de arra sem kötelezné őket, hogy elismerjék a más államokban megköttetett homoszexuális frigyeket.

forrás: MTI

2018. 10. 20. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.