Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Washington szerint alkotmányellenes a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése

Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket - közölték szombaton amerikai napilapok. Az igazságügyi tárca pénteken adott ki állásfoglalást az 1996-ban elfogadott szövetségi házasságvédelmi törvénnyel (DOMA) kapcsolatban, amelynek alkotmányosságát kétperes eljárással kapcsolatban márciusban kezdi majd el vizsgálni az amerikai legfelsőbb bíróság.

A szövetségi törvény meghatározása értelmében házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, így az azonos nemű házaspárok elesnek a szövetségi adózás, a társadalombiztosítás, a csődvédelem és betegszabadság terén nyújtható kedvezményektől. "A homoszexualitás erkölcsi alapon történő ellenezése, noha mély személyes meggyőződést tükrözhet, nem lehet olyan törvényes politikai cél, amely igazolhatja, hogy a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatban ne érvényesítsenek egyenlő bánásmódot" - hangozott Donald Verrilli főügyész-helyettesnek a házasságvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása.

Barack Obama májusban nyíltan kijelentette, hogy támogatja az azonos neműek házasságát, és arra utasította Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy az általa irányított tárca ne lépjen fel a bíróságokon a DOMA védelmében. A kongresszusi republikánusok ezzel szemben elvi kérdésnek tekintik a házasságvédelmi törvény megtartását, aminek érdekében jogi eszközökhöz kívánnak folyamodni. Novemberben három újabb állam - Maryland, Washington és Maine - csatlakozott ahhoz a korábbi hathoz és a szövetségi fővároshoz, amelyekben engedélyezték a homoszexuális párok egybekelését.

Több államban elismerik az azonos neműek élettársi viszonyát vagy "civil szövetségét", másokban viszont a helyi alkotmány kifejezetten tiltja a homoszexuálisok frigyre lépését. A kongresszusban előkészület alatt áll a házasság tiszteletéről szóló törvény, amely a DOMA helyébe léphet majd. A készülő jogszabály nem tiltaná meg az államok számára az azonos neműek házasságának engedélyezését, de arra sem kötelezné őket, hogy elismerjék a más államokban megköttetett homoszexuális frigyeket.

forrás: MTI

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.