Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Alkotmánymódosítás - Swoboda: az alaptörvény módosítása ellentétes az EU értékeivel

Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti (EP-)frakciójának vezetője szerint a magyar alaptörvény negyedik, hétfőn elfogadott módosítása ellentétes az Európai Unió alapértékeivel. Az európai szocialisták közleményükben hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosítása szerintük megváltoztatja a kormányt ellenőrző fékek és ellensúlyok rendszerét, lényegesen csökkenti az Alkotmánybíróság jogköreit, korlátozza a vallásszabadságot, valamint a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű közösség jogait.

"Mélyen sajnálom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem szívlelte meg a tanácsot, hogy halassza el a szavazást, amíg az Európai Bizottság és az Európa Tanács, a Velencei Bizottság nem készít független elemzést a módosításról. A ma elfogadott módosítás egyenesen szembemegy az Európai Unió alapvető értékeivel" - szögezi le közleményében az osztrák szociáldemokrata politikus.

Swoboda szerint Magyarország nem hagyhatja figyelmen kívül a jogállamiság, a szabadság és a demokrácia értékét, az abszolút parlamenti többség pedig nem jelent felhatalmazást az alapvető értékeknek és az európai állampolgárok jogainak semmibevételére. Az osztrák politikus felszólította Áder Jánost, hogy egyelőre ne írja alá a parlament által elfogadott alkotmánymódosítást.

Szerinte ez az utolsó esély, hogy a módosításról független értékelés születhessen. "Máskülönben az uniós intézmények kénytelenek lesznek minden rendelkezésükre álló eszközt igénybe venni, hogy minden más tagállammal együtt Magyarország is tiszteletben tartsa az alapvető európai értékeket" - zárja közleményét Hannes Swoboda.

fotó: en.wikipedia.org

forrás: MTI

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.