where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Az Országgyűlés elfogadta az antidemokratikus és diszkriminatív alaptörvény-módosítást – a civilek tüntettek ellene

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 11-én, hétfőn, 265 igen, 11 nem és 33 tartózkodás mellett elfogadta az alaptörvény ún. negyedik módosítását, mely azt is kimondja, hogy családnak csak a házasságban élők, valamint a szülő-gyermek viszonyban lévők tekinthetők. A módosítás ellen sokan felemelték szavukat, este pedig civilek tüntettek a Várban. Többek között Hanzli Péter, a Magyar LMBT Szövetség aktivistája is beszédet mondott.

A módosítást a Fidesz és a KDNP jelenlévő képviselői egyöntetűen megszavazták, az LMP összes képviselője nemmel szavazott, a zöld pártból kivált képviselők zömmel szintén a nem gombot nyomták meg vagy nem szavaztak, a Jobbik képviselői – három nem szavazat kivételével – tartózkodtak, a szocialisták és a Demokratikus Koalíció képviselői pedig bojkottálták a szavazást.

A számos módosítást tartalmazó szavazás eredményeképpen a jövőben ismét lehetősége lesz az államnak és az önkormányzatoknak a hajléktalanság büntetésére, az államnak a felsőoktatási hallgatók röghöz kötésére, annak meghatározására, hogy mi minősül egyháznak, a Köztársasági Elnök jogkörének korlátozására. A jövőben csak a közmédiában lehetséges kampányhirdetéseket közzé tenni, valamint tovább korlátozzák az Alkotmánybíróság jogköreit is. Természetesen mindez csak a Köztársasági Elnök aláírása után lép életbe.

LMBT szempontból fontos változás, hogy a családvédelmi törvényből decemberben törölt rendelkezést most az Alaptörvénybe foglalták, rögzítve, hogy családnak csak a házastársak, valamint a szülő-gyermek viszonyban állók minősülnek (beleértve ebbe az örökbefogadást is). Ezzel kiszorulnak a család fogalmából a külön- és azonos nemű élettársak, valamint a bejegyzett élettársak.

Az alaptörvény-módosítást rögtön elítélték az ellenzéki pártok, számos civil szervezet, valamint az Amnesty International főtitkára. A Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és a TASZ nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy ne írja alá az alaptörvény-módosítást, valamint közös közleményben fogalmazta meg aggályait José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is. Középiskolás diáktüntetők még napközben a Parlamentnél demonstráltak, elállva az autók bejutását az épületbe, ám a rendőrség elvezette a tiltakozókat.

Este nyolc órától civilek tüntettek, több ezren a budai Várban, a Sándor-palota lezárt környéke helyett a Dísztéren. Felszólalt többek között Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa és Molnár Péter, a Fidesz egykori alapító tagja is, mindketten felszólítva a Köztársasági Elnököt, hogy ne írja alá az alaptörvény-módosítást. A tüntetésen különböző civil szervezeti aktivisták is elmondták röviden észrevételeiket, hogy miért háborítja fel őket az alaptörvény-módosítás, hogy mit tettek eddig is annak bekövetkezte ellen és hogy miért fontos folytatni a tiltakozásokat. Köztük volt Lakatosné Jutka, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Ferge Zsuzsa szociológus, Birtalan Gergő, a Hallgatói Hálózat aktivistája, valamint Hanzli Péter, a Magyar LMBT Szövetség aktivistája, egyben híroldalunk főszerkesztője is.

Hanzli Péter elmondta, hogy azért van itt, mert rendkívül dühös azért, hogy az Országgyűlés a család definíciójának Alaptörvénybe írásával kirekesztette őt és több százezer leszbikus és meleg párt a család fogalmából, így téve őket másodrendű állampolgárokká. Azt is elmondta: aktivista társaival együtt mindent igyekeztek megtenni annak érdekében, hogy megakadályozzák a módosítást, ám a kormány egyszerűen lesöpörte az asztalról kifogásaikat. Természetesen a továbbiakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy fellépjenek a diszkrimináció és a demokrácia lábbal tiprása ellen, és ott lesznek minden további demonstráción és tüntetésen is. Kiemelte, hogy fontos: minden jogtiprás ellen közösen emeljük fel a hangunkat, kitérve a diákok röghöz kötésére, a hajléktalanok kriminalizálására, a tanárok kezének megkötésére, az Alkotmánybíróság jogkörének további korlátozására vagy például arra is, hogy az Országgyűlés mondhassa meg azt, hogy mi számít egyháznak.

A tüntetés után a békés, ám meglehetősen felháborodott tömeg a Várból az alagúton és a Lánchídon keresztül Pestre vonult, egészen a Parlament épületéig, ahol további beszédek hangzottak el, és egy kisebb dulakodás után a tüntetők hazamentek, ám azt is kimondták, hogy a tiltakozást tovább folytatják ("Ez még csak a kezdet" – skandálták még fél tizenkettőkor is a tüntetők). Így várhatóan a március 15-i ellenzéki, meg civil megemlékezéseken is aktuális téma lesz az alaptörvény-módosítás.

fotó: Facebook/Az alkotmány nem játék!

GayBatman

2018. 10. 20. Szombat

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.