Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Az új-zélandi parlament megszavazta az azonos neműek házasságát

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben elsőként az új-zélandi kormány is legalizálta szerdán a melegházasságot. A helyi idő szerint szerda este tartott parlamenti szavazáson 77 képviselő voksolt a melegházasság engedélyezése mellett, 4 pedig ellene. Várhatóan augusztusban állhatnak először oltár elé az új-zélandi homoszexuális párok. A reformjavaslatot az ellenzék fő erejének számító Munkáspárt egyik meleg képviselője, Louisa Wall terjesztette elő.

"A törvény eddig alsóbbrendűnek tekintette az új-zélandi homoszexuálisokat a többi polgárnál" - mutatott rá a képviselőnő, hozzátéve, hogy a házasság fogalmának mostani jogszabályi módosításával az állam ezentúl a társadalom egyik csoportját sem diszkriminálja a szexuális orientáció függvényében. John Key jobbközép kormányfő is támogatta az indítványt.

Jonathan Young konzervatív képviselő a javaslat ellen szavazott. "Azt gondolom, hogy a társadalmunk ezen a téren megosztottabb, mint ez a parlament" – fogalmazott. Sok új-zélandi a bárokban kísérte figyelemmel a televízió által közvetített parlamenti vitát és szavazást. A rossz idő ellenére több százan várták a fejleményeket a parlament előtt.

A 4,5 millió lakosú Új-Zéland a 14. ország a világon, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát. Korábban Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Kanadában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Norvégiában, Svédországban, Portugáliában, Izlandon, Argentínában, Uruguayban és legutóbb Franciaországban hoztak hasonló döntést.

forrás: MTI

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.