Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Örömünnep és összecsapások az azonos neműek házasságát engedélyező francia törvény után

Az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslat végleges francia parlamenti elfogadása után kedd este ezrek ünnepelték országszerte "a homoszexuálisok és heteroszexuálisok közötti jogegyenlőség megteremtését", miközben a törvény elleni tüntetések is folytatódtak több nagyvárosban. Párizsban és Lyonban a tömegbe keveredett szélsőségesek ismét összecsaptak a rendőrökkel.

A parlamenti végszavazást követően a melegbárjairól híres párizsi Marais negyedben spontán ünneplés kezdődött: színes parókákat és ruhákat viselő emberek lepték el a kávéházak teraszait, és a melegfelvonulásokra emlékeztető karneváli hangulatban, techno zene kíséretében üdvözölték a Házasodhasson mindenki! törvényjavaslat elfogadását.

A kerületnek a Szajna partján található polgármesteri hivatala előtt több százan hallgatták pezsgővel a kezükben a homoszexuálisok jogait képviselő egyesületek és a főváros vezetőinek ünnepi beszédeit. A tribünön megjelent Bertrand Delanoe, a homoszexualitását nyíltan vállaló párizsi főpolgármester is, aki korábban már elmondta: ő maga nem akar megházasodni, de anyakönyvezetőként szeretne minél több párt összeadni.

Eközben a rendőrség adatai szerint mintegy 3500 vonultak fel az Invalidusok előtti téren, tiltakozásul a törvény elfogadása ellen. A tüntetések fő szervezője és szóvivője, Frigide Barjot, a katolikus vallását hirdető, provokatív humorista a menet élén vonulva kijelentette: "Egyesek azt hiszik, hogy mindennek vége, de majd megmutatjuk, hogy még nincs vége". Egy perc néma csend után a tiltakozók Francois Hollande államfőt "a család ellenségének" nyilvánították.

Noha a megmozdulás végén a szervezők azt kérték az addig békés felvonulóktól, hogy "nyugalomban hagyják el a helyszínt", több százan, közülük sokan arcukon maszkot viselve, provokálni kezdték a rendőröket: petárdákat, üvegeket, csöveket, utcaköveket dobáltak feléjük. A rendőrség könnygázzal válaszolt. Többen patrióta és szélsőjobboldali dalokat énekeltek a rendőrökre támadva.

Az erőszakos összecsapások több órán keresztül folytatódtak a Szajna-parton, a helyszíni tudósítások szerint a kifejezetten agresszív és radikális rendbontók az újságírókra is rátámadtak. A tudósítókat a rohamrendőrök barikádjai mögé menekítették a rendfenntartók. Egy rendőri vezető a fején megsérült, őt kórházba szállították. A rendőrség reggelre tucatnyi "bandavezért" azonosított és állított elő. Hasonló jelenek voltak Lyonban is, ott 44 randalírozót vettek őrizetbe. Marseille-ban Toulouse-ban, Montpellier-ben és Lille-ben viszont végig békésen tüntettek az azonos neműek házasságának ellenzői.

A jobboldali ellenzék jelezte, hogy az alkotmánytanácsnál kezdeményezi a törvény megsemmisítését. A testületnek egy hónap áll rendelkezésre a véleményalkotásra. Amennyiben nem semmisíti meg a szöveget, a köztársasági elnök azonnal kihirdetheti. Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: az első homoszexuális esküvőkre június közepétől lesz lehetőség. Franciaországban a statisztikák szerint mintegy 200 ezren állítják azt, hogy azonos nemű személlyel élnek együtt, azaz a párok 0,6 százaléka homoszexuális. Közülük minden tízedik pár nevel gyermeket.

forrás: MTI

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.