where is the best to buy cheap essays online buy paper bags for sweets cover letter for customer sales representative essay on internet services what is the best essay writing company pinellas county schools homework helpline big should i underline my title in an essay self help is the best help essay writing nc state personal statement helper writing college papers for cash big y homework helpline horse link ap world history compare and contrast essay help write essay my childhood days college essay help massachusetts registry

Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Háttér Társaság a Melegekért

A Háttér Társaság a Melegekért 1995. február 10-én alakult. Az egyesület megszületése óta komoly szerepet vállal a hazai melegmozgalom ügyeiben. Már megalakulásakor célul tűzte ki a konkrét segítségnyújtás (segítőszolgálatok szervezése, HIV/AIDS-megelőzés, közösségszervezés) mellett a közvélemény figyelmének felhívását a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek problémáira és azok megoldatlanságára, az lmbt-közösség érdekeinek védelmére, a társadalomban máig élő előítéletek, sztereotípiák tarthatatlanságára.

A célul vállalt tevékenységek végzése mellett részt vállalunk a meleg és leszbikus kulturális fesztiválok, a Meleg Büszkeség Napi felvonulások, az AIDS Világnapok, különböző konferenciák, megmozdulások szervezésében, nyilatkozatok, és tiltakozások kiadásában. Állást foglalunk és fellépünk a melegek hátrányos megkülönböztetése, illetve az lmbt-közösséget ért különféle társadalmi, jogi támadások ellen.

Programjaink

- Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat
- Háttér-Meleg Jogsegély Szolgálat
- HIV/AIDS program
- Érdekérvényesítés
- Transzneműek
- Háttér Archívum
- Önismereti kör
- Kulturális és közösségi események szervezése
- Kiadványok megjelentetése

Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat

Egyesületünk első programja, a telefonszolgálat 1996 februárja óta működik, képzett munkatársaink a hét minden napján 18-tól 23 óráig fogadják a hívásokat a 06-1-329-3380, illetve az ingyenesen hívható 06-80 505-605-ös telefonszámon. A telefonvonal egyedülálló lehetőség a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek számára kérdéseik, problémáik megbeszélésére. Természetesen minden érdeklődővel (hozzátartozókkal, ismerősökkel, szakemberekkel is) szívesen beszélgetnek a szolgálat operátorai.

Háttér-Meleg Jogsegély Szolgálat

A Háttér jogi programja 2000 nyarán kezdte meg működését - a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) támogatásával.

A Meleg Háttér Telefonszolgálat ügyelői általános jogi felvilágosítást adnak a felmerülő kérdésekről. Bonyolultabb jogesetek megoldásához az egyesülettel szerződéses kapcsolatban álló ügyvédek tudnak segítséget nyújtani. A tanácsadással el nem intézhető ügyek peres és peren kívüli képviseletét a bíróság, az ügyészség és más hatóságok előtt szintén az egyesülettel szerződött ügyvédek vállalják. A szolgáltatások ingyenesek.

- Forduljon szolgálatunkhoz, ha szexuális orientációja vagy transzneműsége miatt munkahelyén hátrányos megkülönböztetés éri;
- gyermek-elhelyezési perében vagy a gyermekével való kapcsolattartásban támadnak nehézségei;
- kérdései vannak az élettársi kapcsolattal, vagyonközösséggel, örökléssel kapcsolatban;
- szexuális orientációja vagy transzneműsége miatt bármiféle bántalmazás éri;
- bármilyen más kérdése van a jogaival kapcsolatban;
- a beleegyezési korhatárral kapcsolatban szeretne felvilágosítást, esetleg érinti önt a Büntető Törvénykönyv 199. §-át megsemmisítő alkotmánybírósági határozat.

A Meleg Jogsegély Szolgálat vezetője dr. Rakaczki Hajnalka ügyvéd.

HIV/AIDS-megelőzés

Mivel Magyarországon a HIV-fertőzöttek jelentős része a melegek köréből kerül ki, feltétlenül felvállalandó tevékenységünk a HIV- és AIDS-megelőző programok szervezése a meleg közösségen belül.

Az Információs és Lelkisegély-szolgálatunkon keresztül is igyekszünk minden adódó alkalommal felvilágosítást nyújtani erről. A Nemzeti AIDS Bizottság támogatásával felvilágosító füzeteket készítettünk a megelőzés lehetőségeiről, illetve többféle prospektust állítottunk össze, amelyben a biztonságosabb szexuális érintkezés legfontosabb szabályait fogalmaztuk meg. Ezeket a melegek által kedvelt és gyakran látogatott ismerkedő- és szórakozóhelyeken, valamint a meleg élet egyéb színterein terjesztjük.

Egyesületünk 2001 júniusától vesz részt a Center for AIDS Intervention Research (CAIR-Medical College of Wisconsin; Milwaukee, USA) által vezetett kutatásokban és HIV-megelőző programok kialakításában. Mostanáig igen kevés kutatás foglalkozott a meleg közösség kockázatos szexuális gyakorlatával és ennek jellemzőivel.

Érdekérvényesítés

Megalakulásunk óta részt vállalunk az mlbt-közösséget érintő kérdések felvetésében hazai és nemzetközi téren. Felhívjuk a figyelmet azokra az esetekre, amelyek során melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat, traszneműeket vagy bármely más kisebbség tagjait hátrányos megkülönböztetés ér (Sziget-botrány, Károli-ügy, özvegyi nyugdíj ügy, HIV-pozitív középiskolás diszkriminatív módon történő magántanulóvá nyilvánítása stb.). Az egyesület eszközeivel fellépünk ezek ellen a jelenségek ellen a jogi, társadalmi, politikai színtéren egyaránt. Együttműködünk mindazon hazai és külföldi meleg és nem meleg emberi jogi civilszervezettel, amelyek hasonló célokért küzdenek.

Transzneműek

Egyesületünk kiemelten fontosnak tartja a kisebbségen belüli kisebbséget képező transznemű embertársaink (transzszexuálisok, transzvesztiták) problémáinak feltérképezését, gondjainak enyhítését, érdekeik érvényre juttatását. Ennek jegyében készült 2003-2004 között a Transzszexuálisok az egészségügyi- szociális ellátórendszerben elnevezésű kutatás, amelyet az érintettek körében végeztünk. A kutatás eredményeit a 2006-ban megjelent A lélek műtétei című kötetben összegeztük. A transzszexuálisok körében végzett munka eredményeiről bővebben olvashat a TS-kutatás között is.

Háttér Archívum

Az egyesület megalakulása óta gyűjtjük és rendszerezzük a melegséggel kapcsolatos könyveket, folyóiratokat, filmeket, újságcikkeket, ezek adatait, illetve plakátokat, kisnyomtatványokat és egyéb tárgyi emlékeket. Az mlbt-közösséggel foglalkozó könyvek, filmek, újságcikkek adatai elektronikus formában elérhetők a Meleg Kultúra részben.

Önismereti kör

Egyesületünk évek óta működteti az Önismereti Kör-t, ahol a hasonló korú, hasonló problémákkal küzdő fiatalok önismereti és pszichodráma-játékok segítségével dolgozhatják fel a környezetükkel és önmagukkal kapcsolatos gondjaikat, a bennük rejlő feszültségeket. Számos fiatalt hozzásegítettünk önmaga megtalálásához, elfogadásához, illetve a környezetével való kiegyensúlyozott kapcsolat kialakításához.

Kulturális és közösségi események szervezése

1997 óta tevékeny résztvevői és szervezői vagyunk a Meleg és Leszbikus Fesztiváloknak, Büszkeség Napi Felvonulásoknak, az AIDS Világnapi rendezvényeknek, nemzetközi konferenciáknak, szakmai előadásoknak. 2001-ben három leszbikus és meleg egyesület (Háttér, Lambda, Labrisz) részvételével megalakult a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

www.budapestpride.hu

Kiadványok megjelentetése

Megalakulásunk óta foglalkozunk tájékoztató füzetek, ismertetők és könyvek kiadásával. Eddig megjelent kiadványaink: Az AIDS-ről melegeknek, leszbikusoknak és biszexuálisoknak Háttér-Labrisz-Nemzeti AIDS Bizottság, 1999. - Amszterdam után. A szexuális orientáció az Európai Unióban és Magyarországon. Phare-Háttér 2000.
- Összefoglaló a leszbikusok, melegek és biszexuálisok diszkriminációjáról Magyarországon. Háttér-Labrisz, 2001.
- Most, hogy tudod. Útmutató meleg és leszbikus fiatalok szüleinek. Göncöl kiadó, 2002
- Az AIDS-ről melegeknek, leszbikusoknak, biszexuálisoknak, transzneműeknek. Háttér-Labrisz-Szimpozion, 2004.
- Tízévkönyv - A Háttér Társaság tíz éve a civil világban. Masculus, 2005.
- A lélek műtétei. Új Mandátum kiadó, 2006.
- Tevékenységünkről részletesen a honlapunk további lapjain, illetve a Tízévkönyv című könyvben olvashatnak.

Elérhetőségek:

Telefon:

Iroda: 06/1-238-0046; telefon/fax: 06/1-329-2670

Levelezési cím: 1554 Budapest, Postafiók: 50.

A Meleg Háttér Telefonszolgálat (mindennap 18-23 óra között):

06/1-329-3380; 06/80-505-605 (ingyenesen hívható)

Honlapcím: www.hatter.hu

E-mail: hatter@hatter.hu

2018. 10. 15. Hétfő

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.