Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Háttér Társaság a Melegekért

A Háttér Társaság a Melegekért 1995. február 10-én alakult. Az egyesület megszületése óta komoly szerepet vállal a hazai melegmozgalom ügyeiben. Már megalakulásakor célul tűzte ki a konkrét segítségnyújtás (segítőszolgálatok szervezése, HIV/AIDS-megelőzés, közösségszervezés) mellett a közvélemény figyelmének felhívását a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek problémáira és azok megoldatlanságára, az lmbt-közösség érdekeinek védelmére, a társadalomban máig élő előítéletek, sztereotípiák tarthatatlanságára.

A célul vállalt tevékenységek végzése mellett részt vállalunk a meleg és leszbikus kulturális fesztiválok, a Meleg Büszkeség Napi felvonulások, az AIDS Világnapok, különböző konferenciák, megmozdulások szervezésében, nyilatkozatok, és tiltakozások kiadásában. Állást foglalunk és fellépünk a melegek hátrányos megkülönböztetése, illetve az lmbt-közösséget ért különféle társadalmi, jogi támadások ellen.

Programjaink

- Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat
- Háttér-Meleg Jogsegély Szolgálat
- HIV/AIDS program
- Érdekérvényesítés
- Transzneműek
- Háttér Archívum
- Önismereti kör
- Kulturális és közösségi események szervezése
- Kiadványok megjelentetése

Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat

Egyesületünk első programja, a telefonszolgálat 1996 februárja óta működik, képzett munkatársaink a hét minden napján 18-tól 23 óráig fogadják a hívásokat a 06-1-329-3380, illetve az ingyenesen hívható 06-80 505-605-ös telefonszámon. A telefonvonal egyedülálló lehetőség a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek számára kérdéseik, problémáik megbeszélésére. Természetesen minden érdeklődővel (hozzátartozókkal, ismerősökkel, szakemberekkel is) szívesen beszélgetnek a szolgálat operátorai.

Háttér-Meleg Jogsegély Szolgálat

A Háttér jogi programja 2000 nyarán kezdte meg működését - a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) támogatásával.

A Meleg Háttér Telefonszolgálat ügyelői általános jogi felvilágosítást adnak a felmerülő kérdésekről. Bonyolultabb jogesetek megoldásához az egyesülettel szerződéses kapcsolatban álló ügyvédek tudnak segítséget nyújtani. A tanácsadással el nem intézhető ügyek peres és peren kívüli képviseletét a bíróság, az ügyészség és más hatóságok előtt szintén az egyesülettel szerződött ügyvédek vállalják. A szolgáltatások ingyenesek.

- Forduljon szolgálatunkhoz, ha szexuális orientációja vagy transzneműsége miatt munkahelyén hátrányos megkülönböztetés éri;
- gyermek-elhelyezési perében vagy a gyermekével való kapcsolattartásban támadnak nehézségei;
- kérdései vannak az élettársi kapcsolattal, vagyonközösséggel, örökléssel kapcsolatban;
- szexuális orientációja vagy transzneműsége miatt bármiféle bántalmazás éri;
- bármilyen más kérdése van a jogaival kapcsolatban;
- a beleegyezési korhatárral kapcsolatban szeretne felvilágosítást, esetleg érinti önt a Büntető Törvénykönyv 199. §-át megsemmisítő alkotmánybírósági határozat.

A Meleg Jogsegély Szolgálat vezetője dr. Rakaczki Hajnalka ügyvéd.

HIV/AIDS-megelőzés

Mivel Magyarországon a HIV-fertőzöttek jelentős része a melegek köréből kerül ki, feltétlenül felvállalandó tevékenységünk a HIV- és AIDS-megelőző programok szervezése a meleg közösségen belül.

Az Információs és Lelkisegély-szolgálatunkon keresztül is igyekszünk minden adódó alkalommal felvilágosítást nyújtani erről. A Nemzeti AIDS Bizottság támogatásával felvilágosító füzeteket készítettünk a megelőzés lehetőségeiről, illetve többféle prospektust állítottunk össze, amelyben a biztonságosabb szexuális érintkezés legfontosabb szabályait fogalmaztuk meg. Ezeket a melegek által kedvelt és gyakran látogatott ismerkedő- és szórakozóhelyeken, valamint a meleg élet egyéb színterein terjesztjük.

Egyesületünk 2001 júniusától vesz részt a Center for AIDS Intervention Research (CAIR-Medical College of Wisconsin; Milwaukee, USA) által vezetett kutatásokban és HIV-megelőző programok kialakításában. Mostanáig igen kevés kutatás foglalkozott a meleg közösség kockázatos szexuális gyakorlatával és ennek jellemzőivel.

Érdekérvényesítés

Megalakulásunk óta részt vállalunk az mlbt-közösséget érintő kérdések felvetésében hazai és nemzetközi téren. Felhívjuk a figyelmet azokra az esetekre, amelyek során melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat, traszneműeket vagy bármely más kisebbség tagjait hátrányos megkülönböztetés ér (Sziget-botrány, Károli-ügy, özvegyi nyugdíj ügy, HIV-pozitív középiskolás diszkriminatív módon történő magántanulóvá nyilvánítása stb.). Az egyesület eszközeivel fellépünk ezek ellen a jelenségek ellen a jogi, társadalmi, politikai színtéren egyaránt. Együttműködünk mindazon hazai és külföldi meleg és nem meleg emberi jogi civilszervezettel, amelyek hasonló célokért küzdenek.

Transzneműek

Egyesületünk kiemelten fontosnak tartja a kisebbségen belüli kisebbséget képező transznemű embertársaink (transzszexuálisok, transzvesztiták) problémáinak feltérképezését, gondjainak enyhítését, érdekeik érvényre juttatását. Ennek jegyében készült 2003-2004 között a Transzszexuálisok az egészségügyi- szociális ellátórendszerben elnevezésű kutatás, amelyet az érintettek körében végeztünk. A kutatás eredményeit a 2006-ban megjelent A lélek műtétei című kötetben összegeztük. A transzszexuálisok körében végzett munka eredményeiről bővebben olvashat a TS-kutatás között is.

Háttér Archívum

Az egyesület megalakulása óta gyűjtjük és rendszerezzük a melegséggel kapcsolatos könyveket, folyóiratokat, filmeket, újságcikkeket, ezek adatait, illetve plakátokat, kisnyomtatványokat és egyéb tárgyi emlékeket. Az mlbt-közösséggel foglalkozó könyvek, filmek, újságcikkek adatai elektronikus formában elérhetők a Meleg Kultúra részben.

Önismereti kör

Egyesületünk évek óta működteti az Önismereti Kör-t, ahol a hasonló korú, hasonló problémákkal küzdő fiatalok önismereti és pszichodráma-játékok segítségével dolgozhatják fel a környezetükkel és önmagukkal kapcsolatos gondjaikat, a bennük rejlő feszültségeket. Számos fiatalt hozzásegítettünk önmaga megtalálásához, elfogadásához, illetve a környezetével való kiegyensúlyozott kapcsolat kialakításához.

Kulturális és közösségi események szervezése

1997 óta tevékeny résztvevői és szervezői vagyunk a Meleg és Leszbikus Fesztiváloknak, Büszkeség Napi Felvonulásoknak, az AIDS Világnapi rendezvényeknek, nemzetközi konferenciáknak, szakmai előadásoknak. 2001-ben három leszbikus és meleg egyesület (Háttér, Lambda, Labrisz) részvételével megalakult a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

www.budapestpride.hu

Kiadványok megjelentetése

Megalakulásunk óta foglalkozunk tájékoztató füzetek, ismertetők és könyvek kiadásával. Eddig megjelent kiadványaink: Az AIDS-ről melegeknek, leszbikusoknak és biszexuálisoknak Háttér-Labrisz-Nemzeti AIDS Bizottság, 1999. - Amszterdam után. A szexuális orientáció az Európai Unióban és Magyarországon. Phare-Háttér 2000.
- Összefoglaló a leszbikusok, melegek és biszexuálisok diszkriminációjáról Magyarországon. Háttér-Labrisz, 2001.
- Most, hogy tudod. Útmutató meleg és leszbikus fiatalok szüleinek. Göncöl kiadó, 2002
- Az AIDS-ről melegeknek, leszbikusoknak, biszexuálisoknak, transzneműeknek. Háttér-Labrisz-Szimpozion, 2004.
- Tízévkönyv - A Háttér Társaság tíz éve a civil világban. Masculus, 2005.
- A lélek műtétei. Új Mandátum kiadó, 2006.
- Tevékenységünkről részletesen a honlapunk további lapjain, illetve a Tízévkönyv című könyvben olvashatnak.

Elérhetőségek:

Telefon:

Iroda: 06/1-238-0046; telefon/fax: 06/1-329-2670

Levelezési cím: 1554 Budapest, Postafiók: 50.

A Meleg Háttér Telefonszolgálat (mindennap 18-23 óra között):

06/1-329-3380; 06/80-505-605 (ingyenesen hívható)

Honlapcím: www.hatter.hu

E-mail: hatter@hatter.hu

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.