Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

HIV-AIDS

HIV/AIDS: 50 százalékkal nőtt a betegek száma

Red_Ribbon.png

Először lépte át a 200-as létszámot a HIV-fertőzöttek és a 40-et az új AIDS-betegek száma. Összesen 219 új HIV-fertőzöttet regisztráltak tavaly, ami több mint félszáz esettel haladja meg az előző évi adatot. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, a 2012-es adatokat összegző jelentése szerint folytatódott a tendencia: éves szinten tovább nőtt a fertőzöttek közül AIDS-ben megbetegedettek száma, az új esetek 50 százalékkal haladják meg a 2011-es adatot.

Januártól munkacsoport segíti az AIDS elleni küzdelmet

Red_Ribbon.png

A HIV-fertőzés, illetve AIDS-megbetegedés elleni küzdelem elősegítésére az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó szerveként januártól megalakul a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló utasítása a Magyar Közlöny legfrissebb Hivatalos Értesítőjében jelent meg.

AIDS-világnapi HIV-szűrés a Why Not Caféban

why-not-cafe.jpg

A HIV/AIDS prevenciót a Why Not Café is magáénak érzi, ezért a hivatalos világnapon szeretnének hangot adni ennek! Sajnos szinte mindenki /nemtől, kortól függetlenül/ ki van téve a veszélynek, ezért szeretnének tájékoztatóval, ingyenes anonim gyorsteszttel segíteni az önkéntesek munkáját! Az ingyenes HIV-szűrésen kívül karaoke-val v-rják az érdeklődőket.

Öt év alatt megduplázódott az új HIV-fertőzések száma Magyarországon

Red_Ribbon.png

Újabb egy év telt el úgy, hogy Magyarországnak továbbra sincs AIDS stratégiája, miközben az elmúlt 5 évben megduplázódott az új HIV-fertőzések száma: míg 2007-ben 119 esetet regisztráltak, addig 2012 első 6 hónapjában 116, 2012. szeptember 30-ig pedig már 166 új eset volt. Idén tehát már szeptember végén meghaladtuk a tavaly egész évben regisztrált 162 új fertőzés számát.

Az első HIV-vakcina klinikai próbái során nem tapasztaltak káros mellékhatásokat

vakcina.jpg

Az első és eddig egyetlen megelőzésre szolgáló HIV- vakcina humán klinikai próbái során nem tapasztaltak káros mellékhatásokat, a vakcinát biztonságosnak vélik - jelentették be kanadai kutatók. A SAV001-H jelű vakcinát a kanadai Nyugat-ontariói Egyetem munkatársai fejlesztették ki a Sumagen Canada elnevezésű cég támogatásával.

Engedélyezték a HIV vírus ellenszerét

truvada.jpg

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) engedélyezte a négy hatóanyagot kombináló HIV-gyógyszert. A Gilead Sciences gyógyszercég Stribild márkanéven forgalomba kerülő szerét az FDA napi egyszeri alkalmazásra hagyta jóvá olyan felnőttek számára, akiket korábban még nem kezeltek a HIV-fertőzés miatt.

Idősek között pusztít az AIDS

Red_Ribbon.png

Kínában jelentősen megnőtt az 50 évesek és az a felettiek aránya az újabb HIV-fertőzöttek körében – derül ki csütörtöki kínai lapjelentésekből. Az egészségügyi szakemberek szerint a trend annyira nem szokványos, hogy a világon egyelőre csak Kínában jellemző. Magyarázatát részben a szexuális aktivitás korbeli kitolódásában, illetve az anyagi helyzet általános javulásában látják.

HIV diszkrimináció

hivtest.jpg

A Semmelweis Egyetem esélyegyenlőségi munkacsoportjának egyik tagja HIV-diszkriminációs felmérést végez a magyar lakosság körében. Az általa összeállított kérdőívben a diszkrimináció, a stigmatizálás különböző aspektusaira kérdez rá. Célja feltérképezni a lakosság viszonyulását a HIV-betegekhez, és összevetni az adatokat a külföldiekkel.

AIDS-világkonferencia - Clinton: elköteleztük magunkat az AIDS-mentes nemzedék célja mellett

ap_hillary_clinton_aids_conference_ll.jpg

Az Egyesült Államok el szeretné érni kitűzött célját, az AIDS-mentes nemzedék megalapozását, és fokozza erőfeszítéseit a világjárvány leküzdése érdekében - jelentette ki hétfőn Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a 19. Nemzetközi AIDS-konferencia tanácskozásán.

Gyertyagyújtás az AIDS-ben elhunytak emlékére

Red_Ribbon.png

A világban, minden év május 3. vasárnapján az AIDS-ben elhunytakra emlékeznek. Magyarországon a Pluss Egyesület szervezésében 2012. május 20-án vasárnap 17 órakor lesz a megemlékezés és a gyertyagyújtás a Fővárosi Szent László Kórház udvarán lévő (17/A ép. elött) emlékkőnél és emlékfánál. Mindenkit várunk!

A rovat RSS csatornája:Tartalom átvétel
2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.