Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Itthon

Ne tiltsa be a rendőrség a Budapest Pride Felvonulást!

amnesty_logo.jpg

Az Amnesty International Magyarország felhívja a Budapesti Rendőr-főkapitányság figyelmét, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány által most bejelentett Budapest Pride Felvonulást nem tilthatja be jogszerűen azzal az indokkal, hogy az esemény tervezett útvonala a főváros közlekedését aránytalanul zavarja és a közlekedés rendje más útvonalon nem biztosítható.

18. Budapest Pride Fesztivál: 2013. június 30–július 7.

budapestpride_logo.jpg

Június 30-án kezdődik a változatos kulturális és közösségi programokat kínáló, egyhetes 18. Budapest Pride Fesztivál. A Budapest Pride Felvonulást július 6-án, szombaton tartjuk - a rendezvényt a tegnapi napon bejelentettük a rendőrségnek. Hisszük, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás - ez fesztiválunk üzenete 2013-ban. A mi szabadságunk a te szabadságod is.

25 év – a jogállam követelésétől annak leépítésééig

alkotmany_nem_jatek.jpg

Március 30-án ünnepli a Fidesz 25 évvel ezelőtti megalapítását. Az akkori fiatal demokraták a hatalom ellen az alkotmányosságért, a demokráciáért és a jogállamért szálltak síkra, jelenlegi kormányzásuk azonban ezeket az alapértékeket leépíti, a hatalmat korlátok nélkül akarja gyakorolni. Az Orbán-rezsim társadalmi egyeztetés nélkül, hatalmi pozíciójával visszaélve, egyoldalú alkotmányozásba kezdett és elfogadta Magyarország Alaptörvényét, amely gyengítette az alapvető jogokat, visszalépést jelentett a szociális jogok tekintetében és sértette a világnézeti semlegesség elvét.

Egy diktatúra kialakulóban – A Budapest Pride tiltakozik az Alaptörvény és annak 4. módosítása ellen

budapestpride_logo.jpg

A Budapest Pride elítéli az Alaptörvényt és annak 4. módosítását. Támogatja mindazokat a civil kezdeményezéseket, tiltakozásokat, polgári engedetlenségi akciókat, amelyek a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam széttiprására hívják fel a figyelmet, valamint ez ellen békés eszközökkel tenni igyekeznek.

Alkotmánymódosítás - Az államfő aláírja az alkotmánymódosítást

Ader_Janos.jpg

Az államfő aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt. Áder János ezt az M1 Híradójában jelentette be szerda este. Az államfő a Sándor-palotából, felvételről sugárzott beszédében közölte: annak figyelembevételével hozta meg döntését, hogy megfogadta, Magyarország köztársasági elnökeként maradéktalanul viselni fogja az alaptörvényben rá rótt felelősséget. "Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem" - fogalmazott.

Az Országgyűlés elfogadta az antidemokratikus és diszkriminatív alaptörvény-módosítást – a civilek tüntettek ellene

budai_var.jpg

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 11-én, hétfőn, 265 igen, 11 nem és 33 tartózkodás mellett elfogadta az alaptörvény ún. negyedik módosítását, mely azt is kimondja, hogy családnak csak a házasságban élők, valamint a szülő-gyermek viszonyban lévők tekinthetők. A módosítás ellen sokan felemelték szavukat, este pedig civilek tüntettek a Várban. Többek között Hanzli Péter, a Magyar LMBT Szövetség aktivistája is beszédet mondott.

Amnesty International: Áder János ne írja alá az alkotmánymódosítást!

amnesty_logo.jpg

Az Amnesty International arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá Magyarország Alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt, mert az korlátozhatja az alapvető emberi jogokat. Az AI az Alaptörvény 2011. áprilisi elfogadásakor, annak 2012. januári hatálybalépésekor és a mostani módosítások előtt is kifejezte aggodalmát a nemzetközi és európai emberi jogok megsértésével kapcsolatban.

Homofób és transzfób a családi életre nevelés kerettanterve

lmbtszov.png

Az új Nemzeti Alaptanterv egyik újítása, hogy kiemelt fejlesztési területnek tekinti a családi életre nevelést. Az általános kerettantervek kidolgozása után az Emberi Erőforrások Minisztériumi most társadalmi vitára bocsátotta a családi életre nevelés tantárgy kerettantervének tervezetét. A 71 oldal kerettanterv egyáltalán nem említi a leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű embereket, célja a házasság és a gyermeknevelés népszerűsítése, valamint "A diákok segítése a genetikai nemnek megfelelő nemi identitás megerősödésében".

A héten tárgyal a Fidesz-frakció az AB-döntés következményeiről

fidesz-logo_150x.jpg

Ehéten, kedd és csütörtök között tartja gyulai kihelyezett frakcióülését a Fidesz, ahol az Index információi szerint elsősorban hangulatjavító intézkedésekről döntenek, ám foglalkozniuk kell az Alkotmánybíróság által nemrég elkaszált törvények sorsával is. Ezek közé tartozik a családvédelmi törvény, melynek több passzusát az AB alkotmányellenesnek találta, így eltörölte.

Az Ab megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseit

ab.png

Megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal, valamint a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit az Alkotmánybíróság hétfőn nyilvánosan kihirdetett határozatával. A testület indoklása szerint a családjogi törvény túl szűkre szabta a család fogalmát, amikor a család fogalmát egy férfi és egy nő házasságára, az egyenes ági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó gyámság alapjaira épülő kapcsolatrendszerként határozta meg.

A rovat RSS csatornája:Tartalom átvétel
2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.