Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Kultúra

A meztelen férfi

848_14626-s.jpg

A LENTOS Kunstmuseum Linz kiállítása a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum együttműködésében, március 22-étől. Míg a meztelen női test, a női akt a művészet elfogadott témája, a meztelen férfi test a klasszikus antik művészetet követően, jó időn át csaknem láthatatlan maradt, a ruhátlan férfi évszázadokon keresztül csupán mitológiai hősként, keresztény mártírként jelent meg. Vajon mi ennek a láthatatlanságnak az oka, és miért tárul fel a rejtett férfi test olykor mégis?

A Gobbi Hilda Filmklub januári programja

jan-kalauza-kezdoknek_0.jpg

Egy ütős doksival indítjuk ezt az évet: JAN KALAUZA KEZDŐKNEK (Ian’s coming out, 2011, Nagy-Britannia, 75 min, angol, magyar felirattal). A film után Turai Katalinnal, a társadalmi nemek tudományának doktoranduszával, dr. Kovács Mónika szociálpszichológussal és Németh Ádám pszichológus-hallgatóval beszélget Kis Katalin moderátor, dzsenderkutató. A vetítés helye: Vis Major Kávézó (Szt. István krt. 2., bejárat a Pozsonyi utca felől) Ideje: Január 5. szombat, este 6 órától.

Meleg film az Izraeli Filmhéten

Eyes Wide Open.jpeg

Meleg témájú filmet is láthatunk a november 16-án, pénteken kezdődő Izraeli Filmhét nyitónapján, a Puskin Moziban. A Haim Tabakman által rendezett Tágra nyílt szemek című filmet ugyan már vetítették a magyarországi mozik, ám ettől függetlenül ajánlható a meleg témára fogékony filmkedvelőknek.

LMBT Történeti Hónap: a Háttér Archívum felhívása

hatter_uj_logo.jpg

A Háttér Társaság a Melegekért a 2013 februárjában megrendezendő LMBT Történeti Hónap egyik fő szervezője. A rendezvény egyik eseménye egy a magyarországi melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek mozgalmának történetét bemutató kiállítás. A Háttér Archívum e kiállítás összeállítására, valamint gyűjteményének bővítésére keres különféle kiállítandó, illetve megőrzendő anyagokat:

Új dokumentumokat találtak Redl ezredes kémtevékenységéről

Redl_Alfred.jpg

Osztrák történészek szerint a korábban ismertnél is több katonai titkot adott át az orosz birodalomnak Alfred Redl ezredes, akinek lelepleződése az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb botrányát váltotta ki - írta a Profil című hetilap hétfői számában.

Benjamin Brittent ünnepli jövőre Nagy-Britannia és a világ

benjamin-britten.jpg

Benjamin Britten (1913-1976) angol zeneszerző, karmester és zongorista munkásságát ünnepli 2013-ban Nagy-Britannia és a világ számos más országa: az egész éven át tartó ünnepségsorozat egyik legkiemelkedőbb pontja, a Peter Grimes című világszerte játszott opera rendhagyó aldeburgh-i előadása lesz.

LMBTQ tinédzsereket fényképezett egy amerikai fotóművész

jeunesse-11.jpg

Michael Sharkey amerikai fotóművész „Queer Kids in America” címmel turnézik világszerte kiállításával, melynek képein amerikai LMBTQ fiatalok portréit mutatja be. A vándorkiállítás jelenleg a franciaországi Perpignanban tekinthető meg – tudósít róla a Têtu magazin.

A Labrisz irodalmi és képzőművészeti pályázata

labrisz-logo-web.png

A Labrisz Leszbikus Egyesület 2012. október 13-án, szombaton rendezi meg a VII. LIFT Fesztivált, amelynek idei szlogenje "Te magad légy!". Hagyományaikhoz híven idén is pályázatot hirdetnek a fesztivál tematikájához illeszkedő irodalmi és képzőművészeti alkotásokra. A képzőművészeti műfaj és technika szabadon választható. A beküldött anyagokat előzetes válogatás után kiállítják.

Megnyílt a Mapplethorpe-retrospektív a Ludwig Múzeumban

mapplethorpe_mti.jpg

Korai polaroid képeitől az utolsó felvételekig a modern fotográfia sokáig vitatott alakja, a bevallottan homoszexuális Robert Mapplethorpe teljes életművét áttekinti a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (LuMú) péntektől látogatható, csaknem 200 fotót felvonultató retrospektív kiállítása. Mapplethorpe viszonylag rövid élete során is olyan életművet alkotott a hetvenes-nyolcvanas években, hogy neve ma már megkerülhetetlen az egyetemes művészettörténtben.

A Modern család, a Kezdők című film és Chaz Bono is melegdíjat kapott

cher_chaz.jpg

Az énekesnő Cher nőből férfivá operált gyereke, a 43 éves Chaz Bono két díjat, a Modern család című sorozat és a Kezdők című film - benne Christopher Plummer Oscar-díjat érő alakításával - egy-egy médiadíjat kapott a GLAAD befolyásos amerikai melegszervezet hagyományos évi gáláján. A GLAAD, a Melegek és Leszbikusok Szövetsége a Rágalmazás Ellen nevű szervezet a legjobb dokumentumalkotásnak járó díjat ítélte a Becoming Chaz című film alkotóinak, Chaz Bono mellett Fenton Bailey és Randy Barbato rendezőknek.

A rovat RSS csatornája:Tartalom átvétel
2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.