Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Labrisz Leszbikus Egyesület

A Labrisz Leszbikus Egyesületet hivatalosan 1999-ben jegyezték be, de az a csoport, amely megszervezte az egyesületet, 1996 óta szervezett találkozókat, beszélgetéseket. Néhány leszbikus nő nemhivatalos, fénymásolt lapot jelentetett meg, s később beszélgetést szervezett az olvasóknak. A csoport havonta találkozott, s a Labrisz-esteken összegyűlt nők közül tizenegynéhányan alapították meg az egyesületet, amelynek most 20 tagja van.

Magyarország első és eddig egyetlen leszbikus szervezeteként olyan társadalom létrejöttén dolgozunk, ahol a nőknek lehetőségük van szabadon megválasztani partnerüket, életformájukat, és félelem nélkül megélni és felvállalni identitásukat életük minden területén.

A Labrisz Leszbikus Egyesület azért jött létre, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a nők szexuális kisebbségeinek hátrányos megkülönböztetésére, és oldjon az előítéleteken, sztereotípiákon. Az egyesület legfontosabb célja a leszbikus és biszexuális nők önelfogadásának és láthatóságának erősítése és a szélesebb társadalommal való dialógus - nyilvános vitákon, személyes beszélgetéseken, kiadványokon, ismeretterjesztésen és az egyesület középiskolai programján keresztül. Feladatunknak tartjuk a leszbikus kultúra feltárását, ápolását és megismertetését is. E célok megvalósítása érdekében az egyesület többrétű (közösségi, kulturális, oktatási) tevékenységet folytat.

Az egyesület legfontosabb tevékenysége a közösségszervezés (beszélgetőestek, egyéb közösségi programok), a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése (fesztiválok, kiadványok), és a szélesebb társadalommal való dialógus publikációkon, ismeretterjesztésen, lobbitevékenységen és az egyesület iskolai programján keresztül.

Az egyesület első tevékenysége a havonkénti tematikus beszélgetőestek, a Labrisz-estek megszervezése volt. Társzervezői lettünk a nyári meleg és leszbikus fesztiválnak, 2005-ben pedig elindítotttuk a leszbikus LIFT fesztivált. Könyveket adtunk ki: a Leszbikus tér/erő című esszékötet a leszbikus történelemről és politikáról, a feminizmusról és az előbújásról szól, a Szembeszél: Leszbikusok a szépirodalomban verseket és novellákat tartalmaz, az Előhívott önarcképek: Leszbikus nők önéletrajzi írásai című kötetben pedig memoárrészlet, levél, napló, önéletrajzi ihletésű novella és versbetétekkel dúsított önéletrajzi esszé egyaránt található. Társkiadói vagyunk az Összefoglaló a melegek, leszbikusok és biszexuálisok diszkriminációjáról Magyarországon, 2001 című könyvnek is.

Az egyesület "Melegség és megismerés" című programja 2001-ben indult. A program a politikusok és a média egy részének időnként fellángoló felháborodása ellenére azóta is sikeresen folyik: több száz meg budapesti és vidéki középiskolákban és tanárképző intézményekben. Kiadtuk a Már nem tabu című tanári kézikönyvet, amely órai ötleteket, információkat, az iskolával kapcsolatos személyes írásokat tartalmaz.

2006 óta irodát bérelünk, ahol az egyesületi megbeszéléseken kívül nyílt órákat és egyéb programokat szervezünk, és itt tároljuk gyarapodó leszbikus archívumunkat is (könyvek, cikkek, brosúrák, hanganyagok, filmek stb.).

2007 ősze óta működik Gobbi Hilda filmklub, ahol leszbikus témájú filmeket vetítünk, melyet beszélgetés követ.

Egyesületünk együttműködik más feminista, meleg és leszbikus, illetve emberi jogi szervezetekkel is: a NANÉ-val (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen), a Háttér Társaság a Melegekért egyesülettel, s oktatási és más programjaiban együtt dolgozott a Háttér és a Habeas Corpus Munkacsoport, majd a PATENT Egyesület tagjaival.

Elérhetőségek:

Telefon: 06-30-295-5415 (hétfő este 6 és 9 között, egyébként hangposta)

Email: labrisz@labrisz.hu

Honlap: www.labrisz.hu

Cím: VIII. kerület, Szentkirályi u. 22-24., a földszinten hátul jobbra van a bejárat. Kapucsengő: 'Tégy az emberért'.

Levelezési cím: 1395 Budapest, Pf. 408.

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.