Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Nagyvilág

Örömünnep és összecsapások az azonos neműek házasságát engedélyező francia törvény után

fete-vote-mariage.jpg

Az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslat végleges francia parlamenti elfogadása után kedd este ezrek ünnepelték országszerte "a homoszexuálisok és heteroszexuálisok közötti jogegyenlőség megteremtését", miközben a törvény elleni tüntetések is folytatódtak több nagyvárosban. Párizsban és Lyonban a tömegbe keveredett szélsőségesek ismét összecsaptak a rendőrökkel.

Az új-zélandi parlament megszavazta az azonos neműek házasságát

new zealand flag.gif

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben elsőként az új-zélandi kormány is legalizálta szerdán a melegházasságot. A helyi idő szerint szerda este tartott parlamenti szavazáson 77 képviselő voksolt a melegházasság engedélyezése mellett, 4 pedig ellene. Várhatóan augusztusban állhatnak először oltár elé az új-zélandi homoszexuális párok. A reformjavaslatot az ellenzék fő erejének számító Munkáspárt egyik meleg képviselője, Louisa Wall terjesztette elő.

Egy román liberális képviselő szerint a "homoszexuálisok" beteg emberek

puiu-hasotti.jpg

Beteg embereknek nevezte a homoszexuálisokat Puiu Hasotti, a bukaresti kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője, és élesen elutasította azt a felvetést, hogy Románia lehetővé tegye az élettársi kapcsolat bejegyzését az egynemű párok számára – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

Élesen támadja az azonos neműek házasságát az új pápa

popefrancis.jpg

Tegnap este megválasztották az új pápát, az argentin Jorge Mario Bergoglio bíboros személyében. A római katolikus egyház első latin-amerikai fejével kapcsolatban, aki a Ferenc pápai nevet vette fel, sokan a szegények mellett való kiállását hangsúlyozzák. Viszont azt is többen kiemelik, hogy az új pápa, elődjéhez egyébként sokban hasonlítva, élesen elítéli a melegek házasságát, s több más kérdésben is konzervatív nézeteket vall.

Alkotmánymódosítás - Swoboda: az alaptörvény módosítása ellentétes az EU értékeivel

swoboda.jpg

Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti (EP-)frakciójának vezetője szerint a magyar alaptörvény negyedik, hétfőn elfogadott módosítása ellentétes az Európai Unió alapértékeivel. Az európai szocialisták közleményükben hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosítása szerintük megváltoztatja a kormányt ellenőrző fékek és ellensúlyok rendszerét, lényegesen csökkenti az Alkotmánybíróság jogköreit, korlátozza a vallásszabadságot, valamint a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű közösség jogait.

Washington szerint alkotmányellenes a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése

USA_Gay_flag.svg_.png

Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket - közölték szombaton amerikai napilapok. Az igazságügyi tárca pénteken adott ki állásfoglalást az 1996-ban elfogadott szövetségi házasságvédelmi törvénnyel (DOMA) kapcsolatban, amelynek alkotmányosságát kétperes eljárással kapcsolatban márciusban kezdi majd el vizsgálni az amerikai legfelsőbb bíróság.

Erősödnek az azonos nemű párok örökbefogadáshoz fűződő jogai Németországban

German-constitutional-cou-010.jpg

Kiterjesztette a német alkotmánybíróság a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok örökbefogadáshoz fűződő jogait egy keddi döntésével, amelyben alaptörvény-ellenesnek minősítette azt a szabályt, miszerint tilos örökbe fogadni a partner korábban örökbefogadott gyermekét. A szabály sérti az egyenlő elbánás elvét az érintett gyermek és az örökbefogadásból kizárt személy esetében is - indokolta a testület a döntést.

Az azonos nemű párok jogainak kiterjesztését szorgalmazza egy miniszter Ausztriában

lgbt austria.jpg

Az azonos nemű, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok örökbefogadási jogának megteremtése mellett foglalt állást egy osztrák miniszter kedden, az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete alapján. A strasbourgi emberi jogi bíróság jogsértőnek mondta ki azt, hogy Ausztriában az azonos nemű párok egyik tagja nem fogadhatja örökbe társának gyermekét, miközben a heteroszexuális, nem összeházasodott párok előtt nyitva áll ez a lehetőség.

Először temethetnek meleg párt katonai temetőben

richmondflag.jpg

Először engedélyezte az Egyesült Államok veteránügyi minisztériuma, hogy egy meleg katonanő nemzeti temetőben helyezze végső nyugalomra párját. Eric Shinseki, az Obama-kormány veteránok ügyeiért felelős minisztere hagyta jóvá, hogy a 66 éves Linda Campbell, a légierő nyugállományú tisztje az Oregon állambeli Williamette katonai sírkertben temesse el élettársát, Nancy Lynchildot, aki 64 évesen tavaly decemberben halt meg rákban - jelentette az ABC.

Elfogadta a melegházasságot engedélyező törvénytervezetet a francia parlament

france_map_2010.jpg

Tíz napon át tartó hangos maratoni parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt. A törvényjavaslatot - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység - a képviselők 329 igen szavazattal 229 nem ellenében hagyták jóvá.

A rovat RSS csatornája:Tartalom átvétel
2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.